latinica  ћирилица
27/11/2014 |  17:23 | Аутор: РТРС

Додик: Не видим потребу да се извиним Изетбеговићу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не види разлог зашто би се извињавао због изјаве да је Алија Изетбеговић био припадник "Ханџар дивизије", кад су то много прије њега објавили бројни историчари и медији, међу којима и угледни лист "Њујорк тајмс".

"Тврдњу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија Изетбеговић био партизан демантовао је 'Њујорк тајмс' и то дан послије смрти његовог оца, 20. октобра 2003. године када је објавио биографију муслиманског ратног лидера, у којој се наводи да је подржавао 'Ханџар дивизију", рекао је Додик, одговарајући на питање Срне да ли ће се извинити због своје изјаве што је од њега затражио кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ.

Предсједник Српске рекао је да се поставља питање зашто Изетбеговић није затражио извињење од "Њујорк Тајмса" још 2003. године, као и аутора бројних књига у којима се наводи да је његов отац био припадник "Ханџар дивизије".

Иначе, кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића демантовао је данас изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да је Алија Изетбеговић био припадник "Ханџар дивизије" која је клала и убијала Србе.

"Брутална је неистина да је Алија Изетбеговић био припадник такозване 'Ханџар-дивизије'. Истина је да је Алија Изетбеговић током Другог свјетског рата био припадник само једне војске, и то партизанске, као осамнаестогодишњи младић", наводи се у саопштењу.

Кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ тражи од пресједника Републике Српске да се "јавно извини због изречених неистина, а ако то не учини, своје тврдње мораће доказивати пред надлежним судом, пред којим ће одговарати за клевету".

Шта је писао "Њујорк тајмс" о Изетбеговићу?

"Током Другог свјетског рата, када је Босна постала дио марионетске нацистичке државе хрватских усташа, господин Изетбеговић се прикључио Младим муслиманима, групи која се није могла одлучити да ли да се придружи Хандџар дивизијама које су организовали њемачки есесовци или југословенским партизанима, комунистима, које је предводио Јосип Броз Тито. Господин Изетбеговић је подржао Ханџар дивизије.

Након успостављања Титове комунистичке Владе 1946. године, војни суд је осудио господина Изетбеговића на три године затвора због његових ратних активности. Када је изашао на слободу, дипломирао је право на Универзитету у Сарајеву и остао активан у политици."

Оригиналан текст из "Њујорк тајмса" можете видјети на насловној фотографији или овдје.