latinica  ћирилица
27/11/2014 |  18:27 | Аутор: Агенције

Америку потреса и нови случај полицијског убиства

Широм Америке настављени су протести јер није подигнута оптужница због убиства 18-огодишњег Афроамериканца.

Ухапшено је 400 демонстраната, од тога 100 у Лос Анђелесу. Протести су одржани и у Фергусону, али се на њима окупило знатно мање људи.

Осим демонстрација, Америку потреса и нови случај полицијског убиства. 

На захтјев родитеља, објављен је видео-снимак на којем се види како су полицајци убили њиховог 12-огодишњег сина Тамира Рајса у парку у Кливленду. Иако је полиција саоштила да је, прије него што је испаљен смртоносни хитац, дјечак три пута упозорен да дигне руке у ваздух, родитељи тврде да се то на снимку не види. Како је могуће, питају се, да је упозорење издато три пута, када се на снимку јасно види да су полицајци на дјечака пуцали само двије секунде по доласку у парк. Поред тога, није им јасно зашто оператер, који је примио позив, полицајцима није пренио ријечи свједока да дјечак у рукама, највјероватније, држи играчку.

Због посљедњих догађаја, многи Американци се питају да ли су заиста сви исти пред законом. Афроамеричка заједница посебно је незадовољна реаговањима свог најистакнутијег припадника, предсједника Барака Обаме који, према њиховом мишљењу, није адекватно реаговао на убиства тинејџера у Фергусону и Кливленду.