latinica  ћирилица
27/11/2014 |  22:09 | Аутор: AFP

Француска покренула програм пресретања дронова

Француски генерални секретаријат одбране и националне безбједности покренуо је програм развијања начина за откривање и пресретање дронова пошто су пријаваљене бројне беспилотне летјелице изнад француских нуклеарних постројења.

"Док тренутно наведени прелети не представљају пријетњу за рад и сигурност нуклеарних постројења, они ипак представљају упозорење о могућим ризицима од неодговарајуће или злонамјерне употребе", саопштено је данас из француског Генералног секретаријата, пренијела је агенција АФП.

Генерални секретаријат је ангажовао француску Националну истраживачку агенцију да развије програм, вриједан милион евра, чији је циљ проналажење начина за откривање и пресретање дронова (беспилотних летјелица).

Изнад нуклеарних постројења у Француској од 19. октобра примјећено је око 20 неидентификованих дронова, мада француски закон забрањује мале цивилне дронове у подручјима нуклеарних постројења која су заштићене зоном забране летова у радијусу од 2,5 километра и на висини од 1.000 метара.