latinica  ћирилица
28/11/2014 |  08:42 | Аутор: novosti.rs

Русија: Строга контрола робе из земаља којима је увела ембарго

Александар Лукашенко изразио је незадовољство због реаговања Москве која је појачала контролу хране из Белорусије.

Предсједник Белорусије Александар Лукашенко,  изразио је незадовољство због реаговања  Москве која је појачала контролу хране која стиже из Белорусије,  због сумње да се ради о реекспорту хране из земаља које су под руским санкцијама. Послије разговора са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком,  Лукашенко је чак рекао да ће Минск бити присиљен да реагује ако се трговина између двије земље не нормализује.

- Чуди ме понашање руских власти, није ми јасно како могу то да раде - казао је Лукашенко, али није објаснио шта би он то могао да направи да се реваншира московској контроли.

Руска царина намјерава да уведе строгу контролу поријекла хране која стиже из Белорусије и Казахстана,  јер је примијећено да преко ових земаља улази у Русију воће, поврће и месо из држава којима је Москва увела узвратне санкције. Руси најављују да ће прегледати сваку јабуку и сваки килограм меса. У Москви тврде да их је преко Белорусије запљуснуо талас робе из земаља којима је Русија увела санкције, а прије свега се то односи на Пољску.

- Начин на који се увози храна из земаља које су под ембаргом је врло прост. Из Белорусије у Русију улазе камиони који су наводно у транзиту за Казахстан, а заправо све из камиона завршава у Русији - каже руководилац контролне службе Сергеј Данкверт.

Сви знају да Бјелорусија нема море,  али то ову земљу није спријечило да почне извоз лососа у Русију. У Минску сматрају да то није реекспортовање робе јер није ријеч о цијелим рибама, већ о лососу исјеченом на комаде.
Само у новембру је регистровано 7.500 тона нелегално увезеног меса у Русију. На врху тражене робе је сланина из Пољске и Њемачке која се користи за прављење кобасица. Наиме, због руских санкција сланини је порасла цијена па је то био мамац за шверцере.

Чак десет одсто од укупне продукције која је стигла из Белорусије су производи настали у земљама којима је Русија увела санкције. Осим из Европе, ту је и храна из САД и Канаде.

Послије руског увођења ембарга, пољска влада је дала компензације произвођачима воћа и поврћа који су раније извозили у Руску Федерацију. Сада ти произвођачи могу, због државних повластица, да нуде врло јефтино своје воће и да практично цијеном уништавају конкуренцију.