latinica  ћирилица
28/11/2014 |  11:11 | Аутор: РТРС

ЛШ: 11 клубова у 1/8 финала, ко још има шансе?

Завршено је пето коло квалификација за фудбалску Лигу шампиона након које је познато 11 учесника наредне фазе такмичења.

Атлетко Мадрид је изборио пласман у нокаут фату у групи А побједом од 4:0 против Олимпијакоса. Два клуба из исте групе имају шансу за пролаз, Јувентус и Олимпијакос.

"Стара дама" је у предности, јер има три бода више у односи на клуб из Пиреја и у посљењем колу им је потребан бод у Торину против "Јорганџија" или да Олимпијакос у Пиреју не савлада шведски Малме.

Бранилац трофеј, Реал Мадрид "протутњао" је кроз групу Б и једина је екипа са максималним учинком до сада. За другу позицију и пласман у нокаут фазу бориће се Базел и Ливерпул у међустобном окршају. Швајцарцима је за пролаз довољан и реми у мечу који ће се играти на "Енфилду". Лудогорец чудом може до Лиге Европе, уколико у посљедњем колу славе на "Сантијаго Бернабеу".

Бајер из Леверкузена је прошао даље из групе Ц, док је Бенфика остала без шансе и за Лигу Европе. Дилему око другог путника ријешиће сусрет између Монака и Зенита. Француски тим у меч са руским улази са једним бодом предности.

У групи Д је све познато. Борусија Дортмунд и Арсенал су у осмини финала, Андерлехт ће играти у Лиги Европе, док Галатасарај завршава свој евопски пут ове сезоне.

Њемачки шампион Бајерн Минхен иде у нокаут фазу са првог места у групи Е. За друго мјесто бориће се Манчестер Сити, Рома и московски ЦСКА који имају једнак број бодова. Комбинације око проласка у наредну рунду такмичења једне од ових екипа су сљедеће:

- ЦСКА иде даље уколико ако не изгуби на госотвању код Бајерна, а Рома и Сити и одиграју неријешено на у Риму.
- Рома са побједоом сигурно пролази.
- Ситију игра побједа, уколико ЦСКА не побиједи на "Алијанс арени".
- Уколико ЦСКА изгуби, Роми игра и реми без голова, док остали неријешени резултати воде даље тим Мануела Пелегринија.

Барселона и Пари Сен Жемен прошли су у гупи Ф, али ће задње коло и њихов међусобни сусрет на "Ноу Кампу" одлучити ко ће бити први у групи. Ајаксу је довољан реми у Амстердаму од АПОЕЛ-а како би се пласирао у Лигу Европе.

Првак групе Г је Челзи. Лисабонском Спортнигу бод на "Стемфорд бриџу" у задњем колу доноси пласман у нокаут фазу. Шалке мора славити у Словенији против Марибора, а да португалски клуб изгуби у Лондону како би се пласирали међу најбољих 16 екипа. Марибор побједом против клуба из Гелзенкирхена иде у Лигу Европе.

Порто и Шахтјор из групе Х иду даље, с тим да је португалски представник побједник групе. Атлетик Билбау је довољан реми код куће протв БАТЕ Борисова за Лигу Европе.