latinica  ћирилица
28/11/2014 |  14:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа Фрањо стигао у Турску (ВИДЕО)

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања данас је допутовао у посјету Турској , током које се очекује успостављање мостова с исламом и давање подршке угроженој хришћанској мањини на Блиском истоку.
Папа Фрањо стигао у Турску - Фото: РТРС
Папа Фрањо стигао у ТурскуФото: РТРС

Папа ће боравити три дана у Турској, гдје ће најприје у Анкари имати сусрет са предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом у његовој новој предсједничкој палати.

Папу је на аеродрому дочекао министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

Планирано је да другог дана посјете путује у Истанбул гдје ће обићи вјерска насљеђа прошлости и састати се са васељенским патријархом Вартоломејем.

Посјета папе Турској велики је изазов за тамошњу полицију, која мора да се брине о његовој безбједности. Око 2.700 полицајаца задужено је за његову безбједност у Анкари, а 7.000 у Истанбулу.

Уочи посјете Турској било је апела да се папа не састане са Ердоганом у његовој палати са 1.000 соба, која је коштала 500 милиона евра, међутим Ватикан је то одбацио, поручивши да не жели да улази у полемике.

Очекује се да ће папа Фрањо у разговорима са турским властима изнијети забринутост у вези с положајем хришћанске заједнице на Блиском истоку. Ово је тек четврта посјета поглавара Римокатоличке цркве Турској.