latinica  ћирилица
28/11/2014 |  17:59 | Аутор: СРНА

Род у виноградима смањен до 40 одсто

За винаре и виноградаре у БиХ ова година била је најлошија у посљедњих 100 година, закључак је данашњег округлог стола у Мостару о теми "Производња вина у БиХ у 2014. години", који је организовала Спољнотрговинска комора БиХ.
Производња вина у БиХ у 2014. години - Фото: СРНА
Производња вина у БиХ у 2014. годиниФото: СРНА

Директор федералног Агромедитеранскога завода Марко Иванковић, модератор скупа, рекао је да је 2014. година за винаре и виноградаре "била на нивоу елементарне непогоде, коју нико није прогласио".

Он је напоменуо да су узрок таквој виноградарској години неповољне временске прилике, те да је род у виноградима смањен за 30 до 40 одсто, а поједине винарске парцеле уопште нису обране.

"С друге стране, заштита винограда ове године морала се повећати за око 100 одсто, па се винари налазе у безизлазној ситуацији", рекао је Иванковић.

Како би отклонили посљедице неповољне виноградарске године, винари предлажу да се осигура једнократна помоћ од 500 КМ по хектару за све произвођаче уписане у Регистар пољопривредних газдинстава.

Учесници округлог стола сагласили су се да би се требали повећати износи директних плаћања по хектару за винограде уписане у Регистар у износу од 1.000 КМ по хектару, затим да се у систему за подршку по моделу капиталних улагања за 2015. годину осигурају подршке за подизање винограда на нивоу од 30 одсто од укупне инвестиције у винограде.

Такође, траже подршку за реконструкцију и проширење постојећих винарија и увођење нових винарских техника и опреме, као и за подизање нових винарија, такође у висини 30 одсто од укупне инвестиције.

Сагласни су и да се донесе закон о вину у БиХ и његови подзаконски акти-правилници, као и закон о организацији тржишта пољопривредних производа у складу с директивама ЕУ.

Винари у БиХ сматрају и да је потребна подршка удружењима винара, кластерима извозника у промоцији вина из БиХ, како на домаћем, тако и извозном тржишту те подршка виноградарима и винарима приликом увођења стандарда "ГлобалГап ХАЦЦАП и ИСО 9001".

Приједлози и закључи биће упућени свим нивоима власти, научним и стручним институцијама, Спољнотрговинској комори БиХ, Привредној комори Федерације БиХ и Привредној комори Републике Српске.