latinica  ћирилица
29/11/2014 |  09:14 | Аутор: Агенције

Миксали болничку храну мјешалицом за бетон

Данске националне власти затвориле су компанију која је припремала храну за болнице и старачке домове јер је утврђено да су храну мијешали мјешалицом за бетон!

Наиме, данска Управа за храну и ветеринарство утврдила је да је компанија "Nordic Ingredients" najozbiljnije прекршила протоколе који се односе на хигијенске услове припремања хране, пишу "Nordjyske".

Вијест да је ова компанија храну припремала уз помоћ мјешалице за бетон одјекнула је у данској јавности и изазвала невиђени скандал, посебно јер се ради о храни намијењеној болницама и установама за стара лица. Иначе, храна је допремана болници и домовима за стара лица и то је углавном била намијењена пацијентима који имају проблема са гутањем.

Званичници из Управе за храну и ветеринарство су саопштили да су били запрепаштени начином припреме хране, те кршењем хигијенским услова. У прилог томе додали су да су услови у просторијама за производњу хране били на најнижем могућем нивоу.

"Није се ту радило само о хаотичном стању које смо затекли у просторијама за припрему хране, већ смо утврдили да су стандарди чишћења и одржавања тих просторија били крајње неадекватни", изјавила је Хенријете Минстер из Управе за храну и ветеринарство.

Она је додала да мјешалица, коју су затекли на лицу мјеста, није била чишћена те су у њој били видљиви слојеви од ранијих припрема хране.

"Како да вам кажем, била је то наранџаста мјешалица, какве имамо прилику да видимо на грађевинама. То је невјероватна ситуација јер не сумњам да је била пуна бактерија и разних микроорганизама", рекла је Минстерова.

Иначе, храну од компаније "Nordic Ingredients" примају десетине јавних установа. Сви они су одмах реаговали и уништили оброке које су добили од "Nordic Ingredients". Многе од ових установа нису ни знале шта се дешава, нити су знали да је компанија затворена.