latinica  ћирилица
29/11/2014 |  11:00 | Аутор: СРНА

Хосни Мубарак ослобођен оптужби

Египатски суд ослободио је данас бившег предсједника Египта Хоснија Мубарака оптужбе да је наредио убијање демонстраната током протеста 2011. године који су довели до окончања његове тродеценијске владавине.

Након што га је суд у Каиру ослободио оптужби Хосни Мубарак изјавио је да није учинио ништа лоше .

Министар унутрашњих послова Хабиб ел-Адли и шеторица Мубаракових сарадника такође је ослобођена оптужби у вези са биством демонстраната.

Египатски суд данас је почео изрицање пресуде бившем предсједнику Египта Хоснију Мубараку у поновљењом суђењу, четири године након његовог свргавања с власти.

На почетку суд је Мубарака ослободио и оптужби за корупцију приликом набављања природног гаса из Израела.

Мубарак је у судницу пребачен хеликоптером из војне болнице, а полиција је појачала своје присуство, тако да је у Каиру распоређено 5.000 полицајаца, преноси агенција МЕНА.

Мубарак је оптужен да је са седам бивших полицијских командира умијешан у убиство стотине демонстраната током протеста 2011. који су довели до окончања његове тродеценијске владавине.

Жалбено вијеће првобитну доживотну казну поништило је 2012. године због техничких разлога.

Нова пресуда требало је да буде изречена 27. септембра, подсјећа АФП, али је њено доношење главни судија Махмуд Камел ал Рашиди одгодио, јер није завршио писање образложења.

Египат:Полиција употребила сузавац и водене топове

Египатска полиција употребила је сузавац и водене топове да би растjерала демонстранте који су се окупили на централном тргу у Каиру, у знак протеста због одлуке египатсклог суда да одбаци оптужбу против бившег предсjедника Хоснија Мубарака због погибије демонстраната 2011. године.

Више од 1.000 демонстраната се окупило на улазу на трг Тахрир, центар протеста против Мубарака, пренiо је АФП.

Учесници протеста су узвикивали пароле као што је "Народ тражи смjену режима!".

Полицајци су употребили сузавац и водене топове и успjели су да растjерају демонстранте у споредне улице, наводи АФП.
С друге стране, одлуку суда одушевљено су дочекале Мубаракове присталице, које тврде да су три деценије његове владавине биле успjешне и стабилне.