latinica  ћирилица
29/11/2014 |  13:12 | Аутор: sport.ba

Платинијев син запослен у компанији катарског шеика

Адвокат Лоран Платини, син предсједника УЕФА, добио је посао у компанији Бурда, техничког спонзора белгијске репрезентације и компаније кћери Катар Спорт Инвестментс (QSI) која је у власништву породице катарског поглавара, емира Хамада ал Танија, пише портал спорт.ба.

Бурда је основана 2007, три године прије него што је Катар изабран за домаћина Свјетског првенства 2022. Ова компанија била је технички спонзор Белгије на Свјетском првенству у Бразилу, надмашивши понуде најпознатијих произвођача спортске опреме Најка, Пуме и Адидаса.

Успркос чињеници да му најстарији син ради за катарску компанију, Мишел Платини критиковао је своједобно улазак катарског капитала у ПСЖ.

Кад је Ал-Тани постао власник паришког прволигаша, Уефин предсједник је изјавио: "Кад видим арапског шефа, бразилског директора (Леонардо) и италијанског тренера (Анћелоти), не знам да се ради о француском клубу".

Платини се оградио од умијешаности у синовљево запошљавање. Тврди да га тадашњи француски предсједник Николас Саркози није упозорио да ће на вечери у Елизејској палази бити и Ал-Тани.

"0Отишао сам на вечеру, не знајући да ће тамо бити и катарски емир. Француски предсједник није ми то споменуо у позиву. На вечери није било говора коме ћу дати свој глас у избору домаћина СП-а", изјавио је Платини у интервјуу у децембру 2013.

Платини је на крају ипак дао глас Катару, али је изјавио како је "љети немогуће играти у Катару". Уефин предсједник нада се објављивању Гарсијиног извјештају о корупцији у Фифи око добивања домаћинстава СП-а.