latinica  ћирилица
29/11/2014 |  13:34 | Аутор: СРНА

Бијељина: Пети сусрети младих пјесника

Пети сусрети младих пјесника са тромеђе Србије, Хрватске и Републике Српске, који су одржани данас у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, окупили су 16 стваралаца.
Бијељина: Сусрет пјесника - Фото: СРНА
Бијељина: Сусрет пјесникаФото: СРНА

"Са нама су млади пјесници из Вуковара, Сремске Митровице и Бијељине", рекао је директор Народне библиотеке Јован Цвјетковић.

Цвјетковић је навео да су сусрети младих пјесника одржани једном у Сремској Митровици и четири пута у библиотеци у Бијељини.

Он је напоменуо важност његовања поезије и истакао да је веома важно од младих пјесника "изњедрити" велике пјесника.

"То смо радили свих претходних година и настојимо да што већи број пјесника доведемо у Бијељину. Данас их је присутно 16. Ми ћемо након ових сусрета до краја године објавити још једну збирку пјесама са ових сусрета као што смо то чинили након свих ранијих сусрета пјесника", каже Цвјетковић.

Према његовим ријечима, ова збирка биће поклоњена сваком учеснику, а значајно ће обогатити и књижни фонд бијељинске Библиотеке.

Цвјетковић појашњава да смотра младих пјесника има назив "На Филиповим стазама" јер је назив осмишљен управо због подручја којим се некада кретао народни пјевач и епски старалац Филип Вишњић.

"Сваке године књига коју издамо носи други назив, овог пута то ће бити `Златно небо јесени`. Вјерујем да ће ови млади људи написати сјајне пјесме које ће бити штампане у нашем зборнику", рекао је Цвјетковић.

Водитељ свих сусрета и дјечијих радионица Недељко Терзић рекао је да су дјеца, која су данас дошла на сусрет, одушевљена амбијентом и здањем Библиотеке, јер се "налазе у достојанственом мјесту које приличи њиховом младалачком стваралаштву".

"Ово `сретење` за њих је још само једно ново надахнуће. Дјеца из Вуковара, Сремске Митровице, Бијељине и околних мјеста дружиће се и данас на једнодневној радионици, а једна од главних тема биће `Златно јесење небо`", појаснио је Терзић.

Он је додао да ће међу темама бити и оних које имају мало озбиљнији карактер, као што је социјална, а за данас је обавезна тема "Шта је библиотека".

Терзић је нагласио да дјеца, посебно из Бијељине, имају посебан, готово невјероватан потенцијал и таленат.

"Сада би најважније било да добију мало `вјетра у леђа` да би кренули даље", рекао је Терзић, а као тренутно најистакнутије међу њима издвојио је Јовану Живановић, Божидара Настасића и Јелену Томић који су добили велики број награда.