latinica  ћирилица
29/11/2014 |  15:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Уругвај: Сутра други круг предсједничких избора

У Уругвају се сутра одржава други круг предсједничких избора на којима је фаворит за побједу први уругвајски љевичарски предсједник Табаре Васкес, кандидат владајуће Широког фронта.
Избори - Фото: илустрација
ИзбориФото: илустрација

Васкес (74), онколог који је наставио да се бави лијечењем људи чак и док је био на предсједничкој функцији, одмјериће сутра снаге са знатно млађим изазивачем Луисом Албертом Лакаљеом Поуом (41).

Лакаље Поу, који је адвокат, посланик и сурфер, водио је прилично тиху кампању послије првог круга, одржаног 26. октобра, у коме је освојио 30,9 одсто гласова, знатно мање од првопласираног Васкеса који је добио 47,8 одсто гласова, наводи АФП.

Резултати најновијих анкета показују да ће за Васкеса гласати између 52 и 55 одсто бирача, а за Лакаље Поуа између 37 и 41 одсто.

Чак ни то што је трећепласирани кандидат у првом кругу Педро Бордабери, колега из лијевог центра који је освојио 12, 9 одсто гласова, подржао Лакаље Поуа вјероватно неће бити довољно да спаси његове снове да постане предсједник.

Али атлетски грађени млади адвокат, који је предизборну кампању заснивао на платформи "позитивности", не губи наду.

- Тешко је, али није немогуће. Наша љубав према ономе у шта вјерујемо јача је од математике, изјавио је он уочи избора.
Међутим политички аналитичари се не слажу са њим.

- Послије октобарских резултата опозиција има врло мало шансе, готово никакве, каже политиколог Рафаел Пињеиро са Уругвајског католичког универзитета, преноси АФП.

Национална партија Лакаље Поуа је "изгубила сваку мотивацију да се бори" послије разочаравајућег резултата у првом кругу, додаје он.

Актуелни предсједник Хосе Мухика, који је познат по томе што живи у трошној кући и даје већину зараде у добротворне сврхе, и даље ужива велику популарност, али према уставу нема право да буде предсједник у два узастопна мандата.

Мухика, познат по надимку Пепе, има жељу да предсједник поново буде Васкес, чија је изборна побједа 2004. означила историјски раскид са 174 године доминације двије традиционалне партије у тој јужноамеричкој држави Колорадос (обојени) и Бијели који се сада званично зову Национална партија.

Васкесов Широки фронт (ФА), љевичарска коалиција основана 1971. године забрањена је за вријеме диктатуре у Уругвају (1973-85) и онда је још двије године била у опозицији прије него што је коначно дошла на власт.

Васкес се 2004, када је побиједио, представљао као кандидат промјене. Он је тада побиједио већ у првом кругу пошто су бирачи казнили двије традиционалне партије за економску кризу која је 2002. избила у том региону.

Васкес, који је повремено долазио у сукоб са Мухиком у оквиру ФА, важи за много трезвенијег политичара од Мухике који још вози волксваген бубу и познат је као најсиромашнији предсједник на свијету.

За вријеме Мухикиног мандата легализовани су абортус, геј бракови и продаја марихуане. Васкес је рекао да ће приоритет у његовој политици бити образовање, инфраструктура и безбједност.