latinica  ћирилица
29/11/2014 |  15:12 | Аутор: СРНА

Србија- РС: Сарадња у области школског спорта

Савез за школски спорт Србије пружиће помоћ Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске да би овај вид спорта у Српској постао дио Међународне федерације за школски спорт, договорено је у Београду на радном састанку представника Министарства и овог савеза.

Помоћник министра за спорт у ресорном министарству Републике Српске Горан Раца рекао је да је веома задовољан закључцима са радног састанка који је одржан у оквиру Међународног београдског сајма спорта, те што је договорена сарадња у овој области са пријатељима из Србије.

Он је напоменуо да Министарство породице, омладине и спорта Српске већ двије године покушава да уђе у Међународну федерацију за школски спорт, гдје је Савез за школски спорт Србије већ стални члан, те да је предата сва потребна документација и да очекују потврдан одговор.

- С обзиром да је Србија 2016. године организатор сјетског школског првенства, већ почетком јануара 2015. године у Београду ће се одржавати састанци на којима ће Савез за школски спорт Србије покушати да нам помогне да и школски спорт Српске постане дио те шире приче кроз наше мале олимпијске игре, рекао је Раца.

Он је појаснио да ће на предстојећим састанцима у Београду представници из Српске моћи да успоставе директан контакт са представницима Међународне федерације за школски спорт, истичући да је то веома важно јер је школски спорт најбоља база за клупски спорт и стварање врхунских спортиста.

Раца је рекао да су представници Министарства из Републике Српске већ неколико година у контакту са Савезом за школски спорт Србије, те да размјењују знања и искуства у области школских такмичења која се веома успјешно организују у Србији, додајући да у Српској постоји пројекат малих олимпијских игара у оквиру којих се организују такмичења у школском спорту.

Он је додао да је на данашњем састанку било ријечи и о томе да ће представници школског спорта покушати да на крају текуће школске године награде побједнике школских такмичења у водећим спортовима у Републици Српској и организују пријатељске сусрете са побједницима тих такмичења из Србије.

Према његовим ријечима, тема разговора на радном састанку било је и разгранавање система школског спорта, увлачењем приватних инвеститора, односно да представници Спортског савеза Србије препоруче својим спонзорима да помогну и школском спорту Републике Српске како би се обезбиједила спортска опрема школама у Српској.