latinica  ћирилица
30/11/2014 |  18:23 | Аутор: РТРС

Опозиција против нове мандатарке, Додик одговорио Босићу

Предсједник СДС-а Младен Босић сматра да је именовање Жељке Цвијановић за мандатара за састав нове владе Републике Српске "лоша вијест" за Српску.

Босић наводи да је то директан континуитет политике која води Републику Српску у све дубље сиромаштво.
Он је навео да кандидовањем Жељке Цвијановић за мандатара, предсједник Републике Српске Милорад Додик покушава да обезбиједи безрезервну лојалност својој политици, саопштено је из Информативне службе СДС-а.

Босић каже да ће одговорност за "даље урушавање Републике Српске" првенствено сносити странке и посланици који подрже Жељку Цвијановић у Народној Скупштини Српске.

Одлуком предсједника РС Милорада Додика, да мандатар у наредне 4 године буде Жељка Цвијановић, нису задовољни ни у НДП-у. Ипак, кажу, да поштују предсједников избор, јер то право му је дато уставом и они немају ништа против.

Жао нам је што немамо или нисмо хтјели да пронађемо адекватнијег или бољег кандидата, рекао је Крсто Јандрић, потпредсједник ове странке након сједнице извршног одбора Главног одбора НДП-а.

ДОДИК: ИЗБОР МАНДАТАРА ЈЕ ЛОША ВИЈЕСТ САМО ЗА ОПОЗИЦИЈУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је давање мандата Жељки Цвијановић да састави будућу владу Српске лоша вијест само за опозицију у Републици Српској, која неаргументованим нападима покушава да очува своје унутрашње јединство, након још једног у низу изборних пораза.

Додик је рекао да само СДС и Младен Босић нису схватили да су избори завршени, да је народ у Републици Српској рекао своје, а што је најтрагичније - још нису схватили да су једини и апсолутни губитници избора.

"Премијер у покушају Младен Босић од 12. октобра не престаје да напада свој народ што је гласао како је гласао, скривајући се иза приче о упитности легитимитета изабраних народних представника. Ако би бар минут престао да 'плаче', можда би јасније видио реалност о којој је одлучио народ на демократским изборима", рекао је Додик.

Поштујући управо вољу народа, каже Додик, и чињеницу да је Цвијановићева добила више од 310.000 личних гласова, о чему "Босић може само да сања", те уважавајући све референце које актуелни премијер има и цијенећи њене досадашње резултате, након апсолутног консензуса свих који ће подржати владу, Жељка Цвијановић је од данас мандатар.

"Напади на Милорада Додика и Жељку Цвијановић неће Босића оставити на челу странке, којој мора да објасни зашто је апсолутни губитник ових избора, и зашто је, варајући и чланство и народ, отпузао у Сарајево да потпише капитулацију Републике Српске и тиме потврди пробосанску оријентацију своје странке", рекао је Додик.