latinica  ћирилица
02/12/2014 |  08:35 | Аутор: РТРС

Додик: Oдустајање Москве од "Jужног тока"- драматична вијест

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је као драматичну вијест да је Русија одустала од изградње "Јужног тока".
Предсједник Републике Српске, Милорад Додик - Фото: РТРС
Предсједник Републике Српске, Милорад ДодикФото: РТРС

"Прије неколико година је направљен `Сјеверни ток` из истих извора и дошао је у Њемачку и развијене земље Европе и није било ниједног кубног метра смањене испоруке гаса све вријеме кризе у Украјини. Зашто се нама не да под истим условима да направимо `Јужни ток` и зашто ми морамо да размишљамо о томе да нисмо енергетски обезбијеђени у будућности?", упитао је Додик.

Руски предсједник Владимир Путин, рекао је да Русија за сада не може да настави реализацију пројекта "Јужни ток", јер је Бугарска блокирала градњу подморске дионице. "Ако Европа не жели да реализује пројекат Ј"ужни ток", онда и неће бити реализован", рекао је Путин, алудирајући на неспремност Европске комисије да да "зелено свјетло" пројекту којим би се руски гас допремао до земаља јужне Европе, заобилазећи Украјину.

Вучић: Обустава изградње "Јужног тока" лоша вијест

Премијер Србије Александар Вучић, рекао је да најаве о обустављању изградње гасовода "Јужни ток" нису добра вијест за Србију, која је била лојална том пројекту. Вучић је најавио да ће по повратку са сједнице Савјета безбједности у Њујорку о томе разговарати са руским предсједником Владимиром Путином и другим руским званичницима.

- Србија никако није допринијела таквој одлуци. Седам година је улагала у тај пројекат, али плаћамо цијену сукоба великих", рекао је Вучић, који се налази у дводневној посјети Израелу, преноси РТС.

Он је додао да грађани не треба да брину о снабдијевању гасом.

Антић: Србија нема званичних обавјештења

Србија нема званичних обавјештења од руске компаније "Гаспром" да се нешто мијења у пројекту "Јужни ток", рекао је министар енергетике Србије Александар Антић.

- Са апсолутном пажњом пратимо све изјаве и реакције предсједника Русије Владимира Путина у вези са 'Јужним током'. Тако и овај посљедњи његов иступ тумачимо као сигнал, прије свега чланицама ЕУ, од којих зависи изградња гасовода, рекао је Антић за "Вечерње новости".