latinica  ћирилица
02/12/2014 |  10:41 | Аутор: СРНА

Димитров: Тактички потез Путина

Одлука Русије да одустане од пројекта градње гасовода "Јужни ток" и преусмјери пажњу према Турској ,само је још један тактички потез предсједника Владимира Путина, рекао је замјеник предсједавајућег бугарске комисије за енергетику , Мартин Димитров.

Димитров је коментарисао Путинову јучерашњу изјаву да Русија не може да настави градњу "Јужног тока" ако се томе противи ЕУ. Путин је изјаву дао након састанка са турским предсједником Тајипом Ердоганом у Анкари.

Димитров је истакао да Русија ни на који начин неће одустати од "Јужног тока" и да је то Путинов тактички потез.

Према његовим ријечима, могуће преусмјеравање планираног гасовода ка Турској читав пројекат чини економски непрактичним. Он сматра да је Путинова одлука усмјерена на повећање притиска на Бугарску и Европску комисију.

Бивши бугарски министар економије и енергетике Румен Овчаров, са друге стране, сматра да је јасно да Бугарска неће добити никакву одштету у случају суспензије пројекта "Јужни ток" и да ће се наћи у положају губитника.

- "Морамо `захвалити` премијеру Бојку Борисову, који је у протеклих пет година успио да суспендује сва три велика пројекта инфраструктуре у Бугарској,  који би привукли огромне инвестиције, истиче Овчаров, преноси ТАСС.

Овчаров је додао да ће Турска сада уживати све економске бенефиције, а да је могуће да Бугарској, теоретски, преостаје да изгради конекторски систем из Турске како би добијала руски гас.

- Не видим никакве шансе за нове разговоре. Русија је већ исказала велико стрпљење, рекао је Овчаров.