latinica  ћирилица
04/12/2014 |  10:31 | Аутор: СРНА

Резултати археолошког истраживања манастира Ђурђевац

У Козарској Дубици отворена је археолошка изложба на којој су представљени прелиминарни резултати археолошких истраживања манастира Ђурђевац, чији остаци су пронађени на локацији Крива Ријека на подручју те општине.


У оквиру изложбе археолози Завичајног музеја из Градишке изложили су фотографије са археолошких локалитета и покретни археолошки материјал, који је пронађен током истраживања манастира Ђурђевац и рановизантијских базилика у Бакинцима, општина Лакташи.

Археолошку изложбу у холу Средњошколског центра "Никола Тесла" у Козарској Дубици синоћ је, у присуству бројних заинтересованих Дубичана, отворио начелник општине Миле Злојутро, који је нагласио значај истраживања такве врсте за све генерације.

"Надам се да је ово почетак крупнијих послова које ћемо у будућности радити у погледу археолошких истраживања на подручју општине Козарска Дубица, јер је то подручје веома мало истражено", рекао је Злојутро.

Аутор изложбе, кустос и археолог Завичајног музеја из Градишке Бојан Вујиновић изјавио је да је циљ изложбе представљање резултата археолошких истраживања локалитета Градина у Бакинцима, код Лакташа, вршених у периоду од 2012. до 2014. године, те овогодишњег истраживања остатака манастира Ђурђевац на локацији Крива Ријека код Кнежице.

"Локалитет Градина у Бакинцима је рановизантијски град, који је био регионални центар током шестог вијека и епископско сједиште. Ово су резултати трогодишњег истраживања у оквиру којих смо пронашли три базилике и започели истраживање горњег града. Заиста је то импозантан локалитет који се простире на више од 100.000 метара квадратних и у њему је, према нашим садашњим процјенама, живјело око 5.000 људи", појаснио је Вујановић.

Он је додао да је, у оквиру представљања прелиминарних резултата археолошких истраживања манастира Ђурђевац у Козарској Дубици, изложена мања поставка фотографија са тог археолошког локалитета и дио покретног археолошког материјала пронађеног током истраживања.

"На основу тог материјала дошли смо до података да се изградња манастира Ђурђевац доводи у везу са крајем 13. и почетком 14. вијека, а већ 1538. године манастир је порушен у најезди Турака", рекао је Вујиновић и додао да недостатак материјала из каснијег периода указује да манастир касније није обнављан.

Археолог Милан Ђурђевић изјавио је да су остаци манастира Ђурђевац откривени 2008. године, а да су истраживања почела ове године захваљујући финансијској помоћи општине Козарска Дубица.

Након отварања изложбе одржано је научно предавање о теми "Археолошка баштина Козарске Дубице" током које су археолози Завичајног музеја Градишка говорили о значајним археолошким локалитетима општине Козарска Дубица, који могу чинити дио туристичке понуде.

Изложба под називом "Рановизантијске базилике у Бакинцима" и "Прелиминарни резултати археолошких истраживања манастира Ђурђевац" у Козарској Дубици биће отворена до сутра у 19.00 часова.