latinica  ћирилица
13/12/2014 |  08:48 | Аутор: РТРС

Црна Гора - најава масовних протеста

Црногорски опозициони Демократски фронт организоваће послије Нове године општенародни мирни протест против власти, најавио је високи функционер ове политичке партије Бранко Радуловић.

Како пишу подгоричке "Вијести", Радуловић је изјавио да очекује да ће се на протесту, чији су циљ слободни избори, окупити између 300 и 400 хиљада људи, што ће бити јасна порука актуелном режиму да се повуче с власти.

"Хоћемо тучу, праву тучу, демократску, црногорску, равноправну, хоћу да оно што сам 90-тих година сањао да преточимо, хоћемо правну државу, одрживи развој, ја нећу Црну Гору, као Бугарску и Румунију, ја хоћу Црну Гору која мирише на Њемачку, Данску".

На питање да ли ДФ позива на уличне протесте са сукобима, Радуловић је одговорио:

"Не, не ми хоћемо оно што је Ганди урадио, ми желимо оно што је направљено на Тајланду, оно што су направили Пољаци, али ако не буде одговора на мирне протесте, ако ће неко да ме забије у тор, што мисли Ђукановић, са својом забраном окупљања, са својим Вељовићем, онда и ми имамо петљу".

Радуловић каже да је против румунског сценарија, али да га не искључује, јер каже да ће бити тешко исконтролисати толики број људи.

Циљ је, додаје јасан доћи - до слободних избора.

"Нећемо улицом да освојимо власт, нећемо балванима, хоћемо прелазну техничку владу, а онда послије двије, три године избори на свим нивоима".

Радуловић, који је и потпредсједник црногорске скупштине, је нагласио да га неће уплашити премијер Мило Ђукановић који је забранио окупљања и поручио да грађани, како је рекао, имају петљу и за радикалнија рјешења.