latinica  ћирилица
13/12/2014 |  09:14 | Аутор: novosti.rs

ФИБА и ФИБА Европа поручиле АБА: Покажите папире о пословању

Сукоби на релацији између ФИБА и ФИБА Европа и УЛЕБ-а и Евролиге који, са повременим затишјима, трају практично од оснивања Удружења европских лига Европе и осамостаљења Евролиге од свјетске и европске куће кошарке, пренио се и на регионалну АБА лигу.

Генерални секретари ФИБА и ФИБА Европа, Патрик Бауман и Камил Новак, послали су на адресу Радована Лорбека, предсједника АБА лиге, уједно и потпредсједника УЛЕБ, писмо у коме постављају питање транспарентности у пословању регионалног такмичења.

У писму се, такође, захтијева документовано објашњење правног статуса и односа АБА - Сидро д. о. о., АБА (асоцијације) и АБА лиге, али и информације о томе да ли су чланови о придруживању АБА Сидро д. о. о икада били мијењани или преправљани. Затим, да ли је АБА лига призната од стране свих националних федерација чији тимови учествују у такмичењу и да ли било који представник националних федерација учествује на састанцима АБА - Сидро д. о. о., АБА или АБА лиге.

Крајњи рок напоменут у писму за одговоре је 18. децембар.

"Биће времена за причу",  кратко је одговорио директор АБА лиге Роман Лисац, не желећи сада да улази у јавну расправу са ФИБА и ФИБА Европа.

Остаје да се види да ли ће АБА лига писаним путем одговорити до поменутог датума и да ли ће ћутња или негативан одговор значити додатно заоштравање односа двију страна...

Уколико би се десило да не одговори, поставља се питање да ли би ФИБА и ФИБА Европа могле и на који начин да санкционишу АБА лигу, која није чланица ни свјетске, ни европске "куће кошарке". Притисак би могао да услиједи на клубове учеснике регионалног такмичења, преко националних федерација... Шта год да буде, нема сумње да ће највише трпити локална (регионална) клупска кошарка која низ година испашта због сукоба на релацији Барселона (Евролига, УЛЕБ) - Женева (ФИБА).

ДВОСТРУКИ АРШИНИ

Прошле сезоне ФИБА је упозорила националне кошаркашке лиге да морају да играју по њиховим правилима, а не Евролигиним, и да ће уколико то не ураде, сносити санкције, односно националним тимовима ће бити онемогућено да играју на великим смотрама.

Занимљиво да је ФИБА показала своју моћ према "нејаким" европским лигама, за разлику од "прејаких" НБА и НКАА шампионата, али и кинеске КБА, који играју по "својим нотама", а опет нико им из свјетске куће кошарке није припријетио да ће, због тога, репрезентацију САД или Кине избацити са планетарних смотри.