latinica  ћирилица
13/12/2014 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија: Трећа награда публике за "Ничије дијете"

"Ничије дијете", дебитантски играни филм сценаристе и редитеља Вука Ршумовића, у продукцији Мише Могоровића, освојио је Награду публике на REC. Tarragona International Film фестивалу у Шпанији.

Ово је трећа награда публике за филм "Ничије дијете", након Венеције, односно главне награде Недјеље критике RaroVideo Audience Award, и награде публике на Загреб Филм Фестивалу.
Награда  подразумијева и помоћ око дистрибуције филма у Шпанији.

Подсјетимо: "Ничије дијете" је у новембру добио главну награду за најбољи филм - Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, у оквиру селекције Међународна недјеља критике у Каиру.

Крајем октобра је добио поменуту ХТ Награду публике за најбољи дугометражни фиилм на 12. Загреб Филм Фестивалу, а као што смо навели раније, на Филмском фестивалу у Венецији, гдје је филм 4. септембра имао свјетску премијеру, освојио је Награду публике која се додјељује за најбољи филм приказан у селекцији "Недјеља међународне филмске критике". У питању једина награда коју званично додјељује "Недеља међународне филмске критике".

Поред главне, филм је у Венецији освојио још двије награде, које додјељују критичари: награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм која укључује све званичне и паралелне програме на Филмском фестивалу у Венецији изузев главног (додјељује је Међународно удружење филмских критичара из цијелог свијета), као и награду за најбољи сценарио у оквиру селекције "Недјеља међународне филмске критике" коју је филм добио од стране Федерације филмских критичара из Европе и медитеранских земаља - ФЕДЕОРА.

Признања која је освојио филм "Ничије дете" у Венецији највећи је успјех српске кинематографије у овом вијеку.
Такође, млади Денис Мурић, који глуми главну улогу у филму, освојио је hild Protection Special Mention Award на Абу Дхаби Филм Фестивалу, који је одржан од 23. октобра до 1. новембра.

"Ниције дијете" ће премијерно у Србији бити приказан на предстојећем ФЕСТ-у.

Трејлер за филм може се погледати на следећој адреси-http://vimeo.com/110450957

У филму играју дјеца Денис Мурић, Павле Чемерикић, Исидора Јанковић и глумци Милош Тимотијевић, Тихомир Станић, Борка Томовић, Горан Шушљик, Зинаида Дедакин, Бранка Шелић, Михаило Лаптошевић, Драгиња Вогањац, Марија Опсеница, Љуба Тодоровић и Бора Ненић.
Сценарио и режију потписује Вук Ршумовић.