latinica  ћирилица
13/12/2014 |  10:32 | Аутор: Б92

Контроверзни научник клонира угинуле љубимце

Губитак љубимца за многе људе може бити врло трауматично искуство. За друге, ствар је у једноставној замjени љубимца. Постоји још један начин, а реализацију нуди фирма из Јужне Кореје под називом "Soam" која се бави пружањем услуга клонирања.

За 80.000 евра они ће преминулог кућног љубимца вратити у живот у облику готово савршене копије. Фирму је основао контроверзни ветеринар и генетичар Ву Сук Хванг. Он је јавно осрамоћен након што је избачен из једне академске институције због фабриковања истраживања о клонирању људског ембриона. И поред чињенице да се терети за озбиљно кршење закона, то га не спречава да покрене успјешан бизнис.

Од свога оснивања, "Soam" је наводно клонирао више од 400 паса, а фирма мјесечно има 15 клијената. Уз то, Хванг свој бизнис планира да прошири у САД и Велику Британију.

Технику клонирања коју фирма "Сооам" користи је идентична оној помоћу које је креирана овца Доли 1997. године.

Прво, изолују се ћелије из животиње која ће бити клонирана, а потом се њихове ћелије које садржа генетски материјал ваде и конзервирају. Након тога узима се јајна ћелија из животиње донора (сурогат мајка) чија се ћелија замјењује са ћелијом љубимца који ће бити "копиран". Након тога слиједи аплицирање електричног шока који ће јајну ћелију приморати на дијељење, а потом се она враћа у тијело животиње донора. Сурогат не мора бити исте расе, али је потребно да буде приближно сличне величине као љубимац који ће бити рођен.

Иако су то савршене копије њихових љубимаца, муштерије могу да очекују благе разлике (као нпр. пјеге код далматинаца), а карактер животиње ће готово сигурно бити другачији. Фирма наглашава да свако копирање није савршено и да, уколико се љубимац роди болестан или онеспособљен, копирање мора бити поновљено.