latinica  ћирилица
13/12/2014 |  10:59 | Аутор: СРНА

Лазански: Европа би границу умјесто административне линије

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански изјавио је да се не зна како ће Србија ријешити проблем Косова, јер је очигледно да је Европа незадовољна садашњим статусом и тражи више.
Мирослав Лазански - Фото: РТРС
Мирослав ЛазанскиФото: РТРС

Коментаришући изјаву коју је дао министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, да је Београду прије уласка у ЕУ потребна потпуна нормализација односа са Приштином, која би била регулисана "правно обавезујућим документом", Лазански је рекао да је то већ сложено питање.

"Како би се звало Косово у том `правно обавезујућем документу`. Да ли и даље да инсистирамо на фусноти са пахуљицом поред имена Косово. Колико сам чуо ови из ЕУ су незадовољни пахуљицом, јер пахуљица указује на пролазност рјешења статуса и, не дај Боже, неки Срби у будућности могу опет да посегну за Косовом", навео је Лазански за "Политику".

Управо стога, каже он, "ови из Европе предлажу тарабу да би се административна линија претворила у тарабу - границу".

Лазански се осврнуо и на изјаву аустријског дипломате да ће Србија, када буде надомак чланства у ЕУ морати да се огради од Русије, устврдивши да та изјава повлачи низ питања, посебно ако се сагледају прогнозе да Србија у ЕУ неће ући до 2020. године.

"Откуда Курц зна каква ће тада бити политика Русије да би се од те Русије и руске политике Србија требала ограђивати и откуда зна какав ће тад бити став ЕУ према Русији. Или се млађахни аустријски министар залетио или само потврђује да је конфронтација Запада са Москвом дугорочна стратегија Брисела, Вашингтона, па и Београда", сматра Лазански.