latinica  ћирилица
13/12/2014 |  11:14 | Аутор: Мондо

Стојаковић 16. децембра иде међу "бесмртне"

Сакраменто ће на мечу против Оклахома ситија 16. децембра повући под сводове своје дворане дрес са бројем 16, који је годинама са успјехом носио српски кошаркаш Предраг Стојаковић.

Некадашњи репрезентативац ће се тако вратити међу "краљеве" како би присуствовао церемонији повлачења свог дреса који је са успјехом носио као члан Сакрамента од 1998. до 2006. године.

"Кингси" су већ раније објавили да ће подизање дреса са бројем 16 под сводове "Слип трејн арене" у част Предрага Стојаковића бити одржано 16. децембра када буду играли меч против Оклахоме.

Стојаковић је као 14. пик на драфту изабран од стране Сакрамента 1996. године, а две године касније и званично је у дресу "Кингса" започео успјешну НБА каријеру. Управо је у Сакраменту оставио најдубљи траг.

Он је на првом мјесту по броју постигнутих тројки у историји читаве франшизе Кингса (1,070) и по проценту успјешности са линије за слободна бацања, а налази се на другој позицији вјечне листе стријелаца клуба са 9,498 постигнутих поена. Три пута је био у "Ол стар" тиму, два пута је побјеђивао у брзом шутирању тројки, а био је први Европљанин коме је то пошло за руком.

"У Сакраменту сам провео најбоље године моје каријере и живота. Поносан сам на оно што смо урадили, као и на везе које смо створили са навијачима. Била је част играти за такав клуб, пред таквом публиком која је међу најбољима на свијету. Желио бих да се захвалим читавој породици Сакрамента што су одлучили да ми укажу такву част и радујем се повратку међу Кингсе", истакао је Стојаковић, који ће бити други српски играч у историји НБА лиге коме ће бити подигнут дрес под сводове дворане, након што су 'Кингси' то учинили у част Владе Дивца у априлу 2009. када су међу 'бесмртне' смјестили његов дрес  са бројем 21.

Стојаковић је након одласка из Сакрамента наступао у НБА лиги и за екипе Индијане, Њу Орлеанса, Торонта и Даласа, са којим је 2011. и освојио шампионски прстен, а затим се 19. децембра те године и званично опростио од кошарке.