latinica  ћирилица
13/12/2014 |  12:25 | Аутор: novosti.rs

Реал хвата залет за трофеј Свјетског клупског првака

Некадашњи Интерконтинентални Тојота куп (Црвена звезда освајач 1991.), који је прерастао у званично такмичење ФИФА под именом Свјетско првенство за клубове почиње данас, а као главни фаворит за освајање тамичења намеће се Реал Мадрид.

"Краљевски клуб" се по свему издваја од осталих пет континенталних побједника, Сан Лоренца (Аргентина), Сиднеј Вондерерса (Аустралија), Оукленда (Нови Зеланд), Сетифа (Алжир) и Круз Азула (Мексико), а додатни мотив Кристијану Роналду и друговима је чињеница да нису никада подигли пехар откако се турнир игра у новом формату, док је "стари" трофеј, за који су се борили само прваци Европе и Јужне Америке, Реал освајао три пута.

"Наше амбиције у Мароку су јасне, идемо по титулу. Било би сјајно завршити 2014. у побједничком стилу", рекао је Карло Анћелоти, тренер Реала.

За све учеснике су спремне и богате награде, тако да ће првак зарадити пет милиона долара, а посљедњепласирани тим 500.000.

На СП за клубове прошле године је тријумфовао Бајерн, а само су Барселона и Коринтијанс двапут били шампиони. Од наших фудбалера, радовали су се Немања Видић 2008. са Манчестер јунајтедом и Дејан Станковић 2010, када је славио Интер.