latinica  ћирилица
13/12/2014 |  14:38 | Аутор: СРНА

Јахорина: Све спремно - чека се снијег (ВИДЕО)

На Јахорини је све спремно за предстојећу зимску туристичку сезону и само се чекају снијег и ниска температура које би омогућила вјештачко осњежавање да би у функцију биле стављене и скијашке стазе, речено је на данашњој конференцији за новинаре поводом отварања зимске туристичке сезоне на овој олимпијској планини.
Конференција за новинаре поводом отварања зимске туристичке сезоне - Фото: СРНА
Конференција за новинаре поводом отварања зимске туристичке сезонеФото: СРНА

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Велибор Лазаревић истакао је да се, уз све напоре који су протеклих дана урађени са радом система за вјештачко осњежавање, није успјело у оспособљавању стаза за безбједно скијање због високе температуре.

Он је подсјетио да је за рад система за вјештачко осњежавање потребно да температура буде испод минус пет степени Целзијусових, а да је она ових дана износила око минус један.

Извршни директор за технику и стазе у ОЦ "Јахорина" Бранислав Лоловић рекао је да су људи из ОЦ припремили све за несметан почетак сезоне, али да висока температура није дозволиле да буде направљено довољно снијега.

"Покушали смо да осњежимо једну стазу на којој имамо систем за вјештачко осњеживање. Дио стазе смо осњежили, али нисмо успјели да то учинимо до полазне тачке шестосједа `Огорјелица`. Нисмо, нажалост, у могућности да пустимо скијаше да безбједно скијају", истакао је Лоловић.

Према његовим ријечима, два покретна топа за осњежавање, који могу да праве снијег на више локација, успјешно су радила док је била одговарајућа температура.

Он је навео да су сви лифтови и жичаре спремни за рад, те да је доњи дио стазе "Пољице" уз лифт оспособљен за ноћно скијање.

Према његовим ријечима, од петка је у функцији жичара "Пољице" за панорамско разгледање Јахорине, а на стазама је урађена и нова сигнализација.

Извршни директор за туризам и угоститељство Горан Брчкаловић рекао је да ова два дана отврања зимске туристичке сезоне има доста гостију и да су капацитети добро попуњени, али да остатак сезоне зависи од снијега.

"Период Нове године и дјечијих распуста резервисан је са 35-40 одсто. Критичан нам је период букинга у јануару и фебруару када зависимо од снијега", истакао је Брчкаловић.

Он је рекао да је од марта до краја наредне године договорено изнајмљивање 23.000 пансиона.

Говорећи о вансезонској понуди, Лазаревић је истакао да је покренут низ активности које су обогатиле љетни садржај и као примјер навео да је начињено осам километара пјешачких стаза, да су организовани спортски кампови и викенд пакети који су укључивали, са панорамском вожњом жичаром, велнес, базен и друго.

Према његовим ријечима, љетос је на Јахорини сваки дан у просјеку било 112 гостију.

У оквиру отварања зимске туристичке сезоне, данас су за све који су дошли на олимпијски планину припремљени разноврсни садржаји, а врхунац је вишечасовни концерт групе "Регина".

На крају конференције представници редакције "Туристичк