latinica  ћирилица
13/12/2014 |  15:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Арсић: Вишак око 50.000 радника у државној управи Србије

Вишак запослених у државној управи се креће око 50.000 људи, изјавио је данас професор Економског факултета Милојко Арсић додајући да држава не би смјела да отпусти више од 10 одсто радника, јер би то утицало и на квалитет услуге.

 "Смањење броја запослених је потребно, али никако више од 10 одсто, како би држава могла да функционише, а да не умањи квалитет услуге", рекао је Арсић на научној конференцији "Економска политика Србије у 2015. години", коју организују Научно друштво економиста Србије, Академија економских наука и Економски факултет у сарадњи са Привредном комором Србије.

У државној управи како је рекао, ради 530.000 или 540.000 људи, вишак је око 10 одсто, а половина од тих 10 одсто ће, према његовим ријечима, отићи у пензију.
"Рецимо да око 15.000 годишње оде у пензију. Ипак, неки од њих морају да буду замијењени. Не може љекара специјалисту за једну област да замијени колега који је специјализован за неку другу област", рекао је Арсић.

Потпредсједница владе Кори Удовички, која је и министарка државне управа и локалне самоуправе, рекла је данас да ће забрана запошљавања у јавном сектору морати у неком тренутку да престане да важи.
"Забрана запошљавања у јавном сектору онемогућава ефикасан рад државне управе и она ће морати у неком тренутку да престане да важи. Међутим, то не смије никако да доведе до пораста запошљавања у државној управи", рекла је Удовички.

Арсић је на конференцији навео и да је скептичан по питању тачности података везаних за запосленост.
"Скептични смо када је ријеч о подацима у вези са тржиштем рада, да су ти подаци тачни и поуздани и да је стопа незапослености са 25 одсто пала на око 17 одсто", рекао је Арсић.

Такво смањење незапослености морале би, како је рекао, да прате стопе раста од седам или осам одсто, што у Србији није случај.