latinica  ћирилица
13/12/2014 |  17:00 | Аутор: Агенције

Норвешке јелке красе свјетске тргове

Божићна сезона у Великој Британији званично је почела 4. децембра, када су свечано упаљене светиљке на норвешкој оморици на лондонском Трафалгар скверу.
Јелка - Фото: Beta/AP
ЈелкаФото: Beta/AP

Та јелка, висока 21 метар и тешка око четири тоне, сматра се једном од најљепших и најбоље окићених на свијету, а ове године краси је 900 бијелих ЛЕД лампица.

Част да упали лампице је имао градоначелник Osla Stian Berger Rosland  заједно са својим домаћином градоначелником Vestminstera Odri Luis, саопштила је амбасада Норвешке у Београду.

"Јелка на Трафалгар скверу, поклон становника Осла, постала је институција сама по себи и стоји као симбол тијесних веза које постоје између двије земље", рекао је Luis.

Та традиција је успостављена још 1947. године у знак норвешке захвалности за подршку Британије током Другог свjетског рата. Након wемачке окупације 1940. године, норвешки краљ Hokon VII је изместио владу у азилу у Лондон.

Осим Лондона, јелке из Норвешке сијају и у неколико других градова у Великој Британији, али и у Њујорку, Вашингтону, Ротердаму, Рејкјавику и другим као симболи пријатељства, али и слављења Адвента.

Прослава почетка Адвента првог викенда у децембру има дугу традицију у тој нордијској земљи. Викинзи су правили фестивале гдје су славили своју вјеру у моћи богова, Odin ili Thoр, кога зову "Jule Father" (Божић Бата).

Временом је тај пагански празник добио хришћански облик, али је задржао старо име.

Вјерује се да концепт декорације јелке долази са реформатором Мартином Лутером који је према легенди 1535. године ставио упаљене свијеће на зимзелено дрво како би својој дјеци показао да звјезде свјетлуцају у ноћи.