latinica  ћирилица
13/12/2014 |  19:04 | Аутор: РТРС

Борачка зграда у Трапистима још није регистрована (ВИДЕО)

Породице погинулих бораца и РВИ у бањалучком насељу Траписти годинама воде битку са извођачем радова – станове које су добили не могу да региструју на своје име, јер зграда у којој живе није укњижена.
Станари борачке зграде у бањалучком насељу Трапистима - Фото: РТРС
Станари борачке зграде у бањалучком насељу ТрапистимаФото: РТРС

Ни ту није крај њиховим мукама, јер власник предузећа које изводи радове, ,,Естетик интер пројект'' пробио је све рокове за технички пријем зграде, а данас је поставио и нови. 

 Са три и по године закашњења, Цвијета Басара се 2009. године коначно уселила у свој стан. Тада је, заједно са осталим станарима, добила обећање - технички пријем зграде биће извршен у року од 10 дана.

"Стојимо гдје смо и били малтене 2009.године. Много пута смо покушавали и нисмо успјели. Једноставно, било је  и омаловажавања и пријетњи и свега и ми сад настојимо неким правним путем да остваримо своја права'', каже Цвијета Басара.

Станари траже да се испита пословање ,,Естетик интер пројекта'', града Бањалука, али и документација предсједника Борачке организације ,,Чајавец'', који је, наводно, први ријешио папирологију свог стана.

"И болесни и овакви и онакви оптерећени смо сами собом, лечењем, да се гањамо по суду? Ја мислим, за ових 12 година да је пуна капа свега, лоповлука на све стране'' ,каже ратни-војни инвалид Богдан Грачанин.

 Све је почело када су Синдикат и Борачка организација ,"Чајавеца'" са ,,Естетиком'' склопили уговор о компензацији. По том уговору, Борачка организација уступила је земљиште на мјесту данашње зграде ИРБ банке у замјену за 69 борачких станова.

"Пошло се у градњу с увек некаквим закашњењима, било је ту и препрека, али да о томе не причамо, углавном се направила ова зграда, тих 69 станова и усељени су, међутим, дошло је до тог проблема'', каже Миле Кос, предсједник Борачке организације "Чајевац".
"Истина, нисмо још урадили технички пријем из разлога што ,,Чајевац'' још нама није преписао земљиште горе, то је дио посла, и сљедећа 3 до 4 мјесеца биће извршен технички пријем и моћиће се укњижити'', навео је Раденко Дакић в.д. директора фирме ,,Естетик интер пројект''
Станови постоје, станари усељени, зграда није укњижена. Законски-и не постоји.

"Ова зграда постоји док има грађевинску дозволу, гдје су испуњене све обавезе'', додаје Дакић.

 Ако власник "Естетика" у наредних неколико мјесеци не испуни обећање, станари најављују тужбу, али и радикалније мјере.