latinica  ћирилица
13/12/2014 |  20:39 | Аутор: СРНА

Стогодишња игра "прстена" поново у Посавини

У Баткуши, код Шамца, вечерас је одржан традиционални меморијални турнир у древној игри "прстена", на коме је учествовало 12 екипа из Републике Српске, Хрватске и Федерације БиХ.
Шамац - традиционална игра "прстена" - Фото: СРНА
Шамац - традиционална игра "прстена"Фото: СРНА

 Ријеч је о игри, насталој прије 100 година, која се организује у зимским данима.

"Прије посљедњег рата, млађи људи, ентузијасти, оживјели су игру која је била замрла још од времена наших дједова. Прије се играло по кућама, а данас по локалима, јер савремене домаћице не воле да им се сакупљају у кући", каже шесдесетшестогодишњи Алекса Минић из Писара, код Шамца.

Он каже да се "прстен", који екипе траже под капама на поду, прави од чахуре ловачког метка и ко га први нађе буде награђен.

Минић каже да је он престао да игра, али долази из навике да види како се млађи сналазе.

"То значи да ова игра неће престати са нама старијим. Ово је један од турнира, ја их посјећујем све на ширем простору, јер зближавају људе, а уједно представљају разоноду у зимским данима", рекао је Минић.

Организатор турнира Лазар Станишић каже да је код њега у ресторану "Тројан" игра почела прије три године као знак сјећања на пријатеља Момира Сајиловића који је изгубио живот.

"Свака екипа учесница је уплатила учешће по 100 КМ и од тога смо обезбиједили прву награду 800 КМ, а друга је 400 КМ. За све присутне екипе и гледаоце направили смо пасуљ са погачом", каже Станишић, додајући да је циљ дружење, те упознавање обичаја.

Наредни турнир Станишић је најавио за наредну суботу у Гајевима.