latinica  ћирилица
14/12/2014 |  10:35 | Аутор: ТАНЈУГ

У одрону у Индонезији 26 погинулих и 82 несталих

Спасилачке екипе крче путеве булдожерима трагајући за више од 80 особа несталих након стравичних одрона у којима је послије олујних киша, погинуло најмање 26 људи и потпуно уништено једно село на индонежанском острву Јава, саопштили су данас званичници.
Клизиште на индонежанском острву Јава - Фото: ТАНЈУГ
Клизиште на индонежанском острву ЈаваФото: ТАНЈУГ

"Пронашли смо још шест тијела, а 82 људи води се као нестало", изјавио је портпарол Националне агенције за ублажавање природних катастрофа Сутопо Пурво Нугрохо, преноси АФП.

На стотине спасилаца копају по блату голим рукама, лопатама у очајничком покушају да пронађу преживјеле. "Веома сам забринут за дванаесточлану породицу у којој су и дјеца, а који су затрпани у одронима", рекао је овај званичник.
"Био сам шокиран када сам видио да је моје село сравњено са земљом", рекао је један мјештанин, изражавајући наду да ће преживјели бити пронађени.

"Око 105 кућа потпуно је уништено у одрону који је прексиноћ опустошио село Џемблунг, на око 450 километара од Џакарте, изјавио је портпарол Нугрохо.

Потрага за несталима је још увијек врло спора јер је терен неприступачан и ризичан. Зато се углавном се све ради ручно.
Област која је највише погођена одронима и клизиштима је заправо долина окружена брдима, тако да је то сада долина блата.

Копање по њој врло је ризично и могло би изазвати нова клизишта. У потрази за несталима власт је ангажовала и псе трагаче.
"Шансе да пронађемо преживјеле сада су врло мале, али, никад се не зна", наводе спасиоци.

Нугрохо је раније навео да су неки спасиоци чули гласове који допиру испод рушевина и наслага блата, али због мањка одговарајуће опреме они нису могли да буду спасени.

Само двије куће су остале поштеђене у налету одрона, а 420 особа је евакуисано из околних области, пренијеле су агенције.
У акцији спасавања и потраге за несталима учествује 200 спасилаца и 500 волонтера.
Процјењује се да око половине од 250 милиона становника Индонезије живи у областима подложним одронима.