latinica  ћирилица
14/12/2014 |  17:41 | Аутор: СРНА

Нобеловци страхују од новог "хладног рата"

Добитници Нобелове награде за мир, окупљени у Риму, изразили су данас дубоку забринутост тога што поједине земље, користећи силу, ризикују да покрену нови, још опаснији хладни рат.

Учесници самита добитника Нобелове награде за мир осудили су "фанатизам прерушен у вјеру" и скренули пажњу јавности на "постојеће и тињајуће сукобе, посебно у Сирији, Ираку, Блиском истоку, Авганистану, Јужном Судану и Украјини", а који добијају "све опаснији ток".

"Ова пријетња произилази из чињенице да поједине велике силе сматрају да могу да остваре своје циљеве употребом силе", истичу нобеловци, не наводећи ниједну земљу.

У документу који су потписали учесници скупа указује се да "сукоб у Украјини представља пријетњу за стабилност Европе и подрива њену способност да одигра позитивну улогу у свијету".

Лауреати су изразили дубоку забринутост због све веће опасности од избијања рата, па и нуклеарног.

"Ова тенденција, уколико остане неконтролисана, неминовно ће довести до веће војне конфронтације и до новог, још опаснијег хладног рата", сматрају нобеловци.

На самиту нобеловаца учествовали су далај-лама, бивши совјетски лидер Михаил Горбачов, бивши вођа Солидарности и предсједник Пољске Лех Валенса, Ширин Ебади /Иран/, Лејмах Гбови /Либерија/, Тавакол Карман /Јемен/, Бели Вилијамс, Мејрид Мегвајер и Дејвис Тримбл /Ирска/, Хозе Рамос-Хорта /Западни Тимор/ и Џоди Вилијамс /САД/.