latinica  ћирилица
14/12/2014 |  18:54 | Аутор: СРНА

Брисел забринут због хапшења новинара у Турској

Полицијске рације и данашња бројна хапшења новинара у Турској у супротности су са принципом слободе медија, што је основни принцип демократије, наводи се у саопштењу ЕУ.

"Очекујемо да ће принцип претпоставке невиности и неотуђиво право за независну и транспарентну истрагу у случају било каквог наводног прекршаја преовладати, уз пуно поштовање права окривљених", навели су у саопштењу високи представник ЕУ за спољне послове и безбједност Фредерика Могерини и европски комесар за политику сусједства и проширења Јонатан Хас.

У саопштењу се наводи да је ова акција турских власти, само неколико дана након посјете званичника ЕУ Турској, када је истакнут значај односа ЕУ и Турске, у супротности са европским вриједностима и стандардима у вријеме док Турска тежи да буде дио Уније.

"Подсјећамо да сваки даљи корак ка приступању Унији било које земље кандидата зависи од пуног поштовања владавине закон и основних права", наводи се у саопштењу.

Званичници ЕУ су нагласили да ће своју забринутост предочити у уторак, 16. децембра, на састанку на којем ће бити ријечи о политици проширења, укључујући Турску.

"Очекујемо да ће снажна посвећеност приступању ЕУ коју су показале наше турске колега током наше посјете бити проведена у дјела", наглашено је у саопштењу.

Антитерористичке јединице турске полиције ухапсиле су 24 лица у акцији која је јутрос проведена у 13 градова у Турској, укључујући и Истанбул.

Међу ухапшенима су новинари, извршни директори, продуценти и телевизијски писци блиски имаму Фетулаху Гулену, ривалу турског предсједника.