latinica  ћирилица
14/12/2014 |  21:37 | Аутор: СРНА

Божићни пријем код потпредсједника Јерковића

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић поручио је да ће као нови, легално и легитимно изабрани носилац ове функције помоћи у остваривању свих права хрватског народа, али и свих грађана Републике.
Божићни пријем потпредсједника РС Јосипа Јерковића у Бањалуци - Фото: СРНА
Божићни пријем потпредсједника РС Јосипа Јерковића у БањалуциФото: СРНА

Јерковић је рекао да очекује добру сарадњу са свим институцијама Репубике Српске.

"Треба наћи модус заједничког живота једних са другима, а божићни празници су управо прилика за то", рекао је Јерковић на пријему који је поводом предстојећег католичког Божића вечерас организовао у Банском двору у Бањалуци.

Он је за период након празника најавио даље активности на помоћи повратку, обнови, останку и опстанку свих на простору Републике Српске.

"Правимо овај пријем да бисмо се дружили са људима и да бисмо дошли до заједничког циља мира, благостања и суживота", рекао је Јерковић.

Додик: Нема системских препрека повратку Хрвата

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нема ниједног системског проблема који би спријечио повратак Хрвата у Српску.

Додик је рекао да повратак у овом тренутку може да се сведе искључиво на индивидуални ниво и да они који желе да се врате то могу слободно да учине.

"Оно што смо чинили у вези са пописом и што смо заједно радили са хрватским предсједником када смо омогућавали да се људи овдје пријављују, демантује све тврдње да Република Српска има институционалне тешкоће у том погледу", рекао је Додик на пријему који је поводом предстојећег католичког Божића организовао потпредсједник Српске Јосип Јерковић.

Он је сарадњу са политичким представницима хрватског народа у Републици Српској и на нивоу БиХ оцијенио добром, што се годинама потврђује бројним пројектима и политичким акцијама.

Додик је указао и на потребу обезбјеђења једнаког положаја свих конститутивних народа и заступљеност њихових аутентичних представника у органима БиХ, да би на најбољи начин заступали националне интересе.

"Тако није било у прошлости, али сам увјерен да се разумијевање и заједништво у БиХ може градити искључиво на начин да се то поштује", поручио је Додик.

Према његовим ријечима, божићни празници су прилика да се позове на љубав и праштање, јер све почиње од човјека.

"Много година је прошло, очигледно је да су се многи настанили тамо гдје су отишли, а свако ко жели да се врати је добродошао. Наравно да они који се врате дијеле исту економску и социјалну позицију људи који овдје живе", рекао је Додик.

Божићном пријему присуствовали су и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Српске Рамиз Салкић, министри, надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, бањалучки бискуп Фрањо Комарица, бројни грађани, те представници политичког, културног и јавног живота.