latinica  ћирилица
15/12/2014 |  14:06 | Аутор: Агенције

Академски образовани људи, изложенији можданом удару

Проблеми са памћењем код старијих људи, посебно високо образованих, указују на знатно повећање ризика од можданог удара - тврде холандски научници.

Резултати истраживања, током којих је 9.000 особа из Ротердама праћено више од 20 година, показују да је код академски образованих људи, који имају тешкоће са памћењем, ризик од можданог удара чак 39 одсто већи него код људи нижег образовања, који имају исти проблем.

Стручњаци објашњавају да је образовање фактор заштите од деменције.

Чињеница да неко показује знакове лошег памћења, и поред високог образовања, показује да тај фактор више не дјелује, односно да је пробијена "задња линија одбране" од когнитивног пропадања.

То значи да слаба меморија може бити знак да су у мозгу напредовали неки опасни процеси које учење више не може компензовати.

Сви учесници холандске студије били су здрави и старији од 55 година. У упитнику су одговарали на питање имају ли проблема са памћењем.

За 20 година истраживања, у праћеној групи забиљежена су 1.134 мождана удара.

Анализом података, стручњаци су открили да постоји повезаност између раније пријављених тешкоћа са памћењем и повећаног ризика од удара. А ризик је био посебно висок код особа са високим образовањем.

Шеф студије професор неуроепидемиологије Арфан Икрам објашњава да је образовање важан фактор у способности мозга да се бори против когнитивног пропадања, укључујући деменцију.

Ова способност, позната као когнитивна резерва, обично се гради током дјетињства и младости, и вјерује се да штити мозак од оштећења.

"Код људи високог нивоа образовања спорије долази до оштећења мозга и развоја деменције. Али, ако се почну жалити на памћење, то значи да је механизам заштите нестао" - наводи Икрам.