latinica  ћирилица
15/12/2014 |  15:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Сиднеј - Отмичар идентификован као Иранац Ман Харон Монис (ВИДЕО)

Наоружани мушкарац који већ 15 сати као таоце држи запослене и госте једног кафића у Сиднеју, идентификован је као ирански избјеглица Ман Харон Монис.

Монис, који себе назива шеиком, био је осуђен за сексуалне нападе и познат је по томе што аустралијским војницима шаље писма с порукама мржње.

Аустралијски медији велики значај дају идентитету отмичара. Мани Харун Морис (49), рођен као ирански шиит прешао је у сунитске муслимане и придружио се борцима Исламске државе. Самозвани "шеик Харон" има властити сајт sheikhharon.com на коме објављује пријетње западним земљама.  Лист "The Age" пише да Мани има још један идентитет Мохамад Хасан Монтеги, те да је рођен у Ирану, а донедавно је живио у јужном дијелу Сиднеја.

На свом сајту Мани се поредио са Џулијаном Асанжом наводећи да су обојица активисти суочени са прљавом владином кампањом. Сајт који је Мани поставио управо је оборен . Видео снимке у којима таоци Манија Харуна износе своје захтјеве полиција је уклонила са Јутјуба, захтијевајући и од медија да их не дистрибуирају на мрежама.

 

 "Сада више нема оперативног разлога да то име задржавамо за себе", рекао је Рој

терсу полицијски званичник који је желио да остане анониман.

Више од 40 аустралијских исламских организација осудило је отмицу.

"Одбацујемо сваки покушај одузимања људских живота било којег људског бића, те изазивање страха и ужаса у срцима", објавиле су муслиманске организације у заједничком саопштењу наводећи да је отмица "чин достојан презира".

Како су раније пренијеле агенције, отмичар је упозорио да су у кафеу постављене двије бомбе, а у центру града још двије, и затражио да му се донесе застава "Исламске државе" и да му се омогући да разговара са аустралијским премијером Тонијем Аботом.

Компанија "Линт", у чијем кафићу су отети људи, саопштила је да вјерује да се у објекту налази 10 запослених и 30 гостију.
Извјештачи са лица мјеста наводе да је до сада шест лица истрчало из кафића. Прво су истрчала тројица мушкараца, готово шест сати након што је почела талачка криза, а око сат времена касније кафић су, трчећи,  напустиле и три жене.

Није познато да ли су они побјегли или их је нападач пустио.

Међу женама које су побјегле су и двије раднице кафића, јер  су извјештачи са терена усликали њихове кецеље са натписом "Линт".

ТВ станица "Канал 10" пренијела је да су њени новинари разговарали са двоје отетих у кафићу "Линт" који су рекли да отмичар има "серију захтијева".

"Они су навели да су подметнуте четири бомбе - двије унутар кафића , а друге двије у сиднејској пословној четврти", стоји на Твитер налогу ТВ станице.

За сада нема никакве потврде из полиције о захтјевима отмичара.

Централни сиднејски трг је евакуисан, а више стотина полицајаца окружило је кафић-продавницу чоколаде "Линт", у којој престрашени таоци на прозору држе црну заставу са бијелим арапским словима.

Свједоци наводе да је ријеч о застави "шхахада", исламској афирмацији вјере у ислам, на којој пише: "Нема Бога до Алаха, Мумамед је божји гласник".

Запослени из оближњих канцеларија су евакуисани, а полиција је  од грађана затражила да остану унутра и да се не приближавају прозорима.

Простор око кафића потпуно је окружен полицијом.

Замјеница полицијског комесара државе Нови Јужни Велс Кетрин Берн рекла је да су полицијски преговарачи успоставили контакт са отмичарем, али да и даље не знају мотив због кога се одлучио на отмицу запослених и госта који су се затекли у  кафићу.

Сједињене Државе су евакуисале Конзулат у Сиднеју, који се налази у близини кафића, преноси Ројтерс. Конзулат је америчке грађане упозорио да буду на опрезу. Ваздушни саобраћај изнад Сиднеја је затворен, ради евентуалног дјеловања полицијских хеликоптерских јединица.

Убрзо послије вијести о отмици, евакуисана је и чувена Сиднејска опера због, наводно, сумњивог пакета који је пронађен у згради. Снаге за разбијање демонстрација налазе се испред Опере.

Влада Аустралије још раније је упозорила на опасност од напада од џихадиста који се враћају у ту земљу из Ирака и Сирије.
Амерички предсједник Барак Обама обавијештен је о талачкој кризи у Сиднеју, саопштио је званичник Бијеле куће.