latinica  ћирилица
16/12/2014 |  08:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд: Трећи самит Кине и земаља централне и источне Европе

Све је спремно за Трећи самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Београду, под мотом "Нови мотор, нова снага, нова платформа".
Ли Кећанг и Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Ли Кећанг и ВучићФото: ТАНЈУГ

Окупиће се 1.350 учесника. Кинески премијер Ли Кећанг допутовао је синоћ у Београд у пратњи 100 званичника и 200 привредника из области инфраструктуре, пољопривреде и енергетике. Ово је прва посјета кинеског премијера Србији након 28 година.

На београдском аеродрому дочекао га је премијер Србије Александар Вучић са званичницима. Премијер Кине изјавио је да ће предстојећи Самит учврстити односе двије земље и обогатити кинеско-европске односе.

Вучић је увјерен да ће Самит бити не само доказ српско-кинеског пријатељства, већ да ће отворити нове путеве сарадње и показати да политика, економија и пријатељство могу да иду заједно. У Београд су стигли премијери, Црне Горе, Литваније и других земаља учесница.

Самиту ће присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је потврдио да ће учествовати у неким активностима тог скупа, али не у пленарним, јер на њима учествују представници држава.

Форум ће отворити премијери Србије, Кине и Пољске.