latinica  ћирилица
16/12/2014 |  08:43 | Аутор: Агенције

Пешевар: Талибани убили 141 лице, углавном дјецу у војној школи (ВИДЕО)

Aгенција Sputnik US јавља да је убијено 141 лице, већином дјецу, а више од 250 je повријеђено. Војска је саопштила да је операција завршена и да је убила свих шест нападача, али да има проблема у "чишћењу" школе због експлозивних направа које су поставили.
Талачка криза у Пешевару - Фото: AP
Талачка криза у ПешеваруФото: AP

Позивајући се на локалне медије, агенција Sputnik US јавља да је убијено  141 лица, већином дјецe од којих је 82  млађе од 15 година, а више од 250 je повријеђено. У нападу екстремиста убијено је и деветоро запослених у школи. Војска је саопштила да је операција завршена и да је убила свих шест нападача, али да има проблема у "чишћењу" школе због експлозивних направа које су поставили милитанти. Би-Би-Си наводи да су милитанти изгледа имали намјеру да убију што је више могуће ученика, а не да их узму за таоце као што се на почетку претпостављало. У данашњем масакру у Пешевару укупно је страдало 147 људи. 
 Пакистански премијер Наваз Шариф рекао је да је масакр у школи национална трагедија. Шариф и начелник Генералштаба Рахил Шариф, стигли су на подручје Пешевара одмах након крвавег опсаде.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је шокиран и ужаснут тиме што се дјеца убијају само зато јер иду у школу, а француски предсједник Франсоа Оланд рекао да је то подло и презира вриједно. Индијски премијер Нарендра Моди рекао је да се ради о кукавичком, нељудском чину и изразио солидарност с Пакистаном.

Покрет пакистанских талибана преузео је одговорност за масакр у  школи у Пешавару истакавши да је то одмазда за недавне нападе на њихова упоришта.
Један од команданата ТТП истакао је да та организација неће никада бити побијеђена и навео да је она спремна за дуг рат против Пакистана, марионетске државе којом управљају Сједињене Америчке Државе.

“Родитељи дјеце која иду у ову школу су војници и они су учествовали у масовним убиствима наше дјеце и бомбардовању сјеверног и јужног Вазиристана. Повриједити их у њиховом скровишту, то је најбоља освета“, навео је Јар Вазир.
Новинар портала Дејли бист Сами Јусафзаи инсистирао је у разговору с Вазиром на томе да су дјеца невина и да није било потребе нападати школу.

“А шта је са нашом дјецом? Та дјеца тамо, она су дјеца пакистанске војске коју подржавају САД и под чијим покровитељством она бомбардује наше породице и дјецу. Та дјеца су невина зато што носе одијела, кравате и кошуље које носе западњаци, а наша деца која носе исламистичке шалваре се никада нису појављивала у медијима на западу“, одговорио је Вазир.

Он је додао да ТТП има дугу листу напада које планира у Пакистану, нарочито у областима у којима делује америчка војска, а то су региони упоришта некадашње Ал Каиде.

Новинар из Пешавара Акил Јусафзаи рекао је да је овај напад велики ударац на противтерористичку борбу пакистанске државе.

“Та школа није била само за дјецу војних лица. Већи дио дјеце долази из цивилних породица, а најгоре је то што су на мјесто злочина медији стигли прије безбједносних служби“, додао је Јусафзаи.

Он је навео да је шесторо нападача пред школу дошло аутомобилом, који су потом запалили, и потом улетјели у школу.

 URGENT: Operation in #Peshawar over, all  terrorists dead – security forces pic.twitter.com/WlJabNMeF4

HAPPENING NOW: Explosions heard in #Peshawar school, death toll rises to 126 http://t.co/m78BGDo8vb #PeshawarAttack pic.twitter.com/7zA9XkZDgF

Талибани су прузели одговорност за напад, али тврде да није усмјерен против ученика.

"Наши бомбаши самоубице су ушли у школу, имају инструкције да не повриједе дјецу, мета им је војно особље," рекао је портпарол  талибана Мухамед Умар Корасани за Ројтерс.

 "Одлучили смо се за школу због војних власти чији су циљеви наше породице. Желимо да осјете бол", рекао је он.

 

Међутим, портпарол фракције пакистанских талибана Техрек-е-Талибан, рекао је да је нападачима наређено да убију старије студенте, али не и дјецу.

До напада је дошло након што је пакистанска војска покренула велику офанзиву против талибана у племенској области Сјеверни Вазиристан. 

 #PAKISTAN: Taliban takes hundreds of students hostage, heavy gunfire reported inside school http://t.co/1GSPrTInNw pic.twitter.com/bgjFFHCAcZ