latinica  ћирилица
16/12/2014 |  09:05 | Аутор: ТАНЈУГ

У свијету у 2014. убијено 66 новинара

Широм свијета убијено је 66 новинара, 119 је отето, а 178 се налази у притвору, наведено је у годишњем извјештају организације "Репортери без граница".

Организација је упозорила да су напади на новинаре постали све окрутнији.

У односу на прошлу годину, забиљежено  је мање убистава новинара са 71 у 2013. на 66 у овој години и то једино због мањег броја убистава у земљама у којима нема сукоба.

Међутим, број отетих новинара је повећан на 119, што је раст од 37 процената у односу на претходну годину. Отмице су углавном предузимали екстремисти на Блиском истоку и у сјеверној Африци, као и проруске снаге у источној Африци, наводи организација.

У Украјини су отета 33 новинара, 29 у Либији и 27 у Сирији.

"Репортери без граница" упозоравају да се 40 отетих налазе и даље у рукама отмичара.

Организација је навела да се, закључно са 8. децембром, 178 професионалних новинара налази у притвору.

У годишњем извјештају је наведено да је од 2005. до данас убијено 720 репортера, преноси АФП.

Звјерска убиства новинара Џејмса Фолија и Стивена Сотлофа, којима су екстремисти Исламске државе одрубили главе, бацила су ново свјетло на опасности са којима се новинари сусрећу током извјештавања из зона сукоба.

"Ријетко су новинари убијани на тако звјерски начин, са циљем да се шокира свијет", наведено је у извештају организације.

Наведено је, такође, да локални новинари "плаћају највишу цијену" и да они чине 90 одсто отетих медијских радника.

"Од 22 новинара, који се налазе у заточеништву оружаних група у Сирији, њих 16 су Сиријци. Свих осам новинара-талаца у Ираку су Ирачани", каже се у извјештају.

Оружани сукоби су приморали новинаре да напусте своју кућу, па је тако 47 либијских и 37 сиријских новинара побјегло из своје домовине.