latinica  ћирилица
16/12/2014 |  09:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Јацењук затражио помоћ од НАТО и ЕУ

Украјински премијер Арсениј Јацењук затражио је од ЕУ хитну финансијску помоћ, а од НАТО да се више ангажује да би се помогло војсци његове земље.

"Тешко нам је да се боримо са нуклеарном државом која је наоружана до зуба", рекао је Јацењук.

Јацењук је посјетио сједиште НАТО гдје је, како је казао, затражио од генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга помоћ у креирању нове стратегије за одбрану и националну безбједност његове земље, пренијела је агенција АП.

У разговору са Столтенбергом, Јацењук је позвао Русију да у потпуности испуни из септембра споразум о прекиду ватре, као и мировни споразум.

Столтенберг је рекао да војна алијанса подржава тај позив и да је јасно да Кијев жели да се сукоб ријеши мирним путем, навео је АФП.

Нешто касније, Јацењук је присуствовао и састанку Савјета ЕУ-Украјина. Он је истакао да је украјинска влада посвећена слободном тржишту и правним реформама, али да је економија уништена због сукоба са проруским снагама.

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбејдност Федерика Могерини је, на заједничкој конференцији за новинаре са Јацењуком, изјавила да су избори одржани у октобру дали влади у Кијеву мандат за промјене и да ће ЕУ бити на страни Украјине.

Агенција АФП напомиње да ће Могерини данас и сутра боравити у посјети Украјини.