latinica  ћирилица
16/12/2014 |  09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене нафте поново у паду

Цијене нафте су данас поново пале на вишегодишње минимуме, док аналитичари процјењују политичке и економске посљедице у земљама произвођачима нафте, након што су цијене тог енергента од јуна пале више од 50 одсто.

Барел америчке "лаке" нафте за испоруку у јануару појефтинио је на меркантилној берзи у Њујорку 33 цента на 55,58 долара, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" за јануарску испоруку на тржишту у Лондону појефтинио 46 центи на 60,60 долара, преноси агенција Франс прес.

Цијене нафте све су ниже у свјетлу обилних залиха, снажног долара и слабе тражње због проблема са којима се суочава глобална економија, наводе аналитичари. Вијести о успоравању прерађивачке активности у Кини такође су се одразиле на цијене.

Лондонска истраживачка компанија Капитал економикс наводи да би пад цијена нафте могао да примора произвођаче тог енергента да смање инвестиције и потрошњу, што би утицало на глобалну привреду.

Акције на аргентинској берзи јуче су потонуле више од осам одсто, повучене наниже падом дионица компанија у нафтном сектору.