latinica  ћирилица
16/12/2014 |  10:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Иванић: Ни Србија не би признала независну Српску

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић каже да је увјерен да ни Србија не би признала евентуалну независност Републике Српске.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Иванић сматра да би пријем у ЕУ могао да услиједи тек за 20 година.

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", упитан за тежње Српске за независношћу оцијенио да је предсједник Српске Милорад Додик то користио за учвршћивање власти, а да би прва земља која не би признала независност Српске, барем наредних година, била Србија, јер би Београд, у супротном, морао рећи да је независност Косова реалност.

Иванић је изразио сумњу да би чак и Русија имала интерес да подржи независност Републике Српске.

Истовремено је подвукао да не вјерује да су емотивни односи са Србијом од негативног утицаја по БиХ.

- Вјерујемо да су наши етнички коријени тамо. Шта је ту проблем. Такође мислим да је фер став Србије да "воли Српску, али прихвата постојање и интегритет дејтонске БиХ, рекао је Иванић.

Увјерен је да ће Савјет министара бити успостављен првих дана фебруара и да би у марту и априлу могао ријешити проблеме у вези са путем ка ЕУ.

Упитан када види БиХ у ЕУ Иванић је одговорио "не за 10 година, али можда за 15, односно нада се за 20 година".

- За десет година не вјерјем не само због нас, већ и због ЕУ, нагласио је он, додајући да сматра да ће за 90 одсто БИХ за 20 година бити чланица ЕУ.

Он је истакао да треба избјегавати спорне теме како би се спријечила блокада у влади, рекавши да постоје три различита виђења у Босни и Херцеговини.

- Господин Бакир Изетбеговић жели јединствену БиХ, најбоље без ентитета, али он зна да то није могуће. Ја бих најрадије независну Српску, али знам да то није могуће. Драган Човић има идеју трећег ентитета, али знамо да нисмо јединствени о томе. Зато је боље да то оставимо по страни. Наша генерација политичара није у стању да то ријеши, објаснио је Иванић.