latinica  ћирилица
16/12/2014 |  11:08 | Аутор: СРНА

Монографија манастира Косијерево

О манастиру Косијерево изашла је монографија коју је написао Чедомир Поповић, а обухватила је период од 14. вијека када је ова православна светиња изграђена у долини Требишњице до данас.

Манастир Косијерево је у прошлом вијеку измјештен у село Петровиће у Црној Гори.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да је монографија значајно дјело не само за историју манастира него и ових простора, али и за све који воле Косијерево или су некад нешто читали и писали о овој светињи.

Аутор, који је по струци археолог, причу почиње од првих материјалних трагова хришћанства у долини Требишњице у близини манастира Косијерево и хронолошким редослиједом обрађује настанак манастира и његов опстанак кроз вијекове.

Вриједност монографије, чија је промоција одржана синоћ, представљају тематске цјелине - "Манастир као школа", "Болница уточиште", "Манастирски млини", "Манастирска звона" и поглавље "Патријаси у манастиру".

Монографија приказује до сада непознате чињенице, посебно из периода 19. и 20. вијека, када је манастир страдао у бомбардовању.

Богато илустрована монографија припремана је пет година, а на више од 260 страна доноси 160 прилога - факсимиле докумената, фотографије, реконструкције...

О значају књиге на синоћној промоцији говорио је и археолог Горан Комар.

Тираж монографије је 1.000 примјерака.

Аутор се у корист манастира одрекао хонорара или прихода од продаје књиге.