latinica  ћирилица
16/12/2014 |  12:59 | Аутор: СРНА

БОРС: Селективна правда Суда и Тужилаштва БиХ

Општинске борачке организације Бијељине, Зворника и Угљевика најоштрије су данас осудиле хапшење демобилисаних српских бораца и селективну правду којом Тужилаштво и Суд БиХ креирају слику Републике Српске као злочиначке творевине.
Борачка организација Републике Српске - Фото: илустрација
Борачка организација Републике СрпскеФото: илустрација

На конференцији за новинаре у Градској борачкој организацији у Бијељини речено је да је ноћас и јутрос у регији ухапшено више од 10 некадашњих српских бораца, два у Угљевику, осам у Зворнику и још непознат број у Бијељини.

Предсједник општинске борачке организација Зворника Владан Матић истакао је да су људи који су стварали Републику ноћас ухапшени на врло груб начин, иако су сви већ најмање пет пута до сада били на саслушању у Тужилаштву БиХ.

"Понижава и боли то што су хапшења Срба снимале и камере Федералне телевизије", истакао је Матић.

Он је поручио да власт Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ морају одмах, сад, коначно да зауставе оптуживање и хапшење само Срба, што је назвао осветом за неостварене политичке и ратне циљеве Бошњака у БиХ.

Матић је навео примјер једног тужиоца који је до сада оптужио 14 српских бораца из Бирча и Подриња, који су одлежали по затворима укупно 35 година прије него што су пресуде "пале" на другостепеним органима.

"Мач нам је изнад главе и нешто се мора урадити, јер на оних два Бошњака и четири Хрвата који су недавно ухапшени за злочине над Србима, сада ће сигурно похапсити, сразмјерно пракси, 204 српска борца из отаџбинског рата", закључио је Матић.

Демобилисани борци из регије поручили су да је цијели свијет данас "буре барута", али да је посебно опасно поново распиривати националне страсти у БиХ сталним неправдама којима се негира српско национално биће.

Предсједник Општинске борачке организације Угљевик Јован Маринковић и секретар Градске борачке организације Бијељине Радан Остојић позвали су власт Републике Српске да пружи сву неопходну правну и финансијску помоћ прогоњеним ствараоцима Српске.

Остојић је рекао да свако ново хапшење Срба погађа, али не изненађује српске ветеране, јер је очигледан циљ да се осуђивањем Срба "затрпају" стравични злочини и гологота српског народа на бројним стратиштима током рата у БиХ.

"Ми који смо Републику стварали, нећемо то дозволити", поручио је Остојић у име борачких организација у регији.

По наредби Тужилаштва БиХ, у Бијељини, Зворнику и Угљевику јутрос је ухапшено 10 особа због основа сумње да су починили злочин против човјечности на подручју Зворника 1992. године.

Ухапшени су Горан Максимовић, Љиљан Митровић, Радивоје Ђорђић, Славко Перић, Миле Вујовић, Вукашин Драшковић, Гојко Стевановић, Цвјетко Попадић, Рајо Лазаревић и Мићо Манојловић.