latinica  ћирилица
16/12/2014 |  13:51 | Аутор: СРНА

Ђокић: Српска подржава европску иницијативу за БиХ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Република Српска подржава европску иницијативу за БиХ, коју су раније покренули Њемачка и Велика Британија путем својих амбасада у БиХ.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

- Ова иницијатива подстиче напоре које сви желимо да подржимо и да се њима посветимо, а то су економски раст и реформе које ће обезбиједити квалитетнији и бољи живот свим људима на овим просторима, те општи напредак земље у економском смислу, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Коментаришући сет закључака које је јуче усвојио Савјет за спољне послове ЕУ у вези са доношењем одлуке о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ, након што се чланови Предсједништва БиХ и политички лидери у писаној форми обавежу на реформе, а то потврди парламент БиХ, Ђокић је рекао да Предсједништво БиХ ризикује да на овај начин преузима дио послова који није у његовој уставној надлежности.

- Разумијем да ће та иницијатива од Предсједништва БиХ бити консултативног карактера и да ће бити пренесена као иницијатива лидерима политичких партија у БиХ, истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да су лидери политичких партија у БиХ имали заједнички састанак на којем су подржали могућност заузимања заједничког става о важним економским реформама и реформама које треба проводити у БиХ.

- Носиоци власти из Републике Српске и коалиција која ће бити будућа Влада Српске изашли су са ставом о питањима која су садржај те декларације и нама уопште није проблем да такву иницијативу подржимо у дијелу који се односи на економске реформе и могућности да оспособимо земљу и њен потенцијал да даје више у корист грађана, закључио је Ђокић.