latinica  ћирилица
16/12/2014 |  14:24 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Одлука Хрватске о мосту код Градишке у предизборне сврхе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је одлука Хрватске да не гради мост на Сави код Градишке политичка и у сврху предизборне кампање.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Ова одлука сигурно неће моћи да остане на снази", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да су изградњу аутопута у Републици Српској подржале финансијске институције чије одлуке су одраз политичког стања у међународној заједници.

Према писању "Независних новина", из средстава које је Хрватска добила од Европске комисије за изградњу саобраћајне инфраструктуре неће бити могућности да буде изграђен мост на Сави код Градишке, који је потребан да би аутопут Бањалука - Градишка био спојен на аутопут Загреб - Београд.

У документу, који су овог петка усвојиле Влада Хрватска и Европска комисија, за кохезионе пројекте у Хрватској који ће од 2014 до 2020. године бити финансирани средствима ЕУ, приоритети су Пељешки мост, односно путна повезаност са јужном Далмацијом, пут код Ријеке D403 и Омишка заобилазница.

Тек на секундарној листи су мост код Градишке и трећа трака на Аутопуту Загреб - Карловац.

То у пракси значи да ће од пет пројеката које је Хрватска кандидовала, бити реализована три приоритетна, а да ће два преостала, међу којима је и мост на Сави код Градишке, бити реализовани само ако остане средстава.