latinica  ћирилица
16/12/2014 |  14:27 | Аутор: СРНА

Возачи да не возе под дејством алкохола!

У Републици Српској до 15. јануара трајаће кампања с циљем да се смањи број возача који управљају возилом под дејством алкохола с обзиром на то да је за 11 мјесеци чак 1.098 таквих возача проузроковало саобраћајне незгоде.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је данас новинарима у Бањалуци да је кампања "Стоп алкохолу на точковима" почела јуче и да су у њено спровођење укључене републичке институције и јединице локалне самоуправе.

Радовић је навео да је сваки шести возач под дејством алкохола изазвао саобраћајну незгоду, а да је сваки други изазвао саобраћајну несрећу са страдалим лицима.

Према његовим рјечима, посебну пажњу треба посветити младим возачима који нарочито у касним ноћним часовима под утицајем алкохола учествују у саобраћајним незгодама.

Начелник Јединице за послове безбједности саобраћаја Министарства унутрашњих послова Српске Горан Шмитран упозорио је да је у вријеме празника појачана фреквенција саобраћаја због доласка лица која раде у иностранству.

Он је навео податке према којим је за једанаест мјесеци ове године од 7.766 саобраћајних незгода 1.098 возача проузроковало незгоде под дејством алкохола.

Шмитран је додао да нови Закон о прекршајима, према којем ће лице код којег се утврди присуство алкохола веће од једног промила бити лишено слободе на 12 часова, омогућио да се такви возачи ставе под надзор.

Према његовим ријечима, примјеном овог закона је од 26. јула до 15. децембра близу 800 лица лишено слободе чинећи прекршаје у саобраћају.

Главни републички тржишни инспектор Борка Суртов рекла је да ће инспекција у наредном периоду појачано контролисати примјене уредбе о забрани услуживања, продаје и точења алкохола малољетним лицима и да ће контроле бити обављане и у данима викенда и празничним данима.

Начелник Одјељења за стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја града Бањалука Зоран Новаковић позвао је возаче да не сједају за волан када конзумирају алкохол, те напоменуо да се током новогодишњих и божићних празника конзумира много више алкохола.