latinica  ћирилица
16/12/2014 |  14:37 | Аутор: Агенције

ЕУ Србији: Постепено усагласити спољну политику

Савјет министара ЕУ затражио је данас од Србије да са ЕУ постепено усагласи спољну и политику енергетске безбједности и похвалио напредак који је Београд остварио на пољу економских и реформи правосуђа.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

"Савјет министара позива Србију да постепено усагласи своју са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, у склопу Преговарачког оквира Србија-ЕУ", наводи се у завршном документу засједања.

У документу се изричито не спомињу санкције ЕУ према Русији, преносе београдски медији.

Европски министри истичу потребу "да Србија одржи дјелатно и конструктивно ангажовање у процесу нормализације односа са самопроглашеним Косовом, у чему је остварен значајан напредак".

"Савјет министара ЕУ и даље ће пажљиво пратити ангажовање Србије ка видљивом и трајном напретку у сређивању односа са самопроглашеним Косовом, укључујући примјену постигнутих договора у доброј вјери, тако да Србија и Косово могу да наставе својим одговарујућим путевима ка Европи, с тим да ниједно од њих не кочи другог у тим настојањима и да испуњава сопствене одговорности", наводи се у документу.

У закључцима је наведено да су српске власти исказале "високу припремљеност" за отварање поглавља о владавини права и темељним слободама у преговорима о чланству с ЕУ, али није прецизирано да ли би ускоро могло бити отворено прво поглавље у тим преговорима.