latinica  ћирилица
16/12/2014 |  16:03 | Аутор: СРНА

Винари из БиХ траже помоћ од власти

Групација произвођача вина при Спољнотрговинској комори БиХ затражиће од власти у БиХ помоћ од око 500 КМ по хектару јер је ова година, због невремена, била једна од најлошијих за виноградаре, изјавио је данас предсједник ове групације Зоран Обрад Вукоје.


Вукоје, који је и власник винарије "Вукоје" из Требиња, рекао је новинарима да је за виноградаре ова година, због много падавина и невремена, једна од најлошијих у протеклих двије или три деценије.

Он је истакао да су виноградари водили рачуна и у овој години, која је по приносу 20 или 30 одсто лошија у односу на 2013. годину, добили грожђе које би могло да буде квалитетено и да буде употријебљено за прављење врхунских и квалитетних вина.

"Групација произвођача вина БиХ имала је недавно састанак у Мостару са свим винарима, а данас у Сарајеву и донијели смо закључак да тражимо од министарстава да помогну и да по хектару издвоје одређени износ. Ми смо навели да би то могло бити око 500 КМ по хектару", додао је Вукоје.

Он је напоменуо да је Групација произвођача вина при Спољнотрговинској комори БиХ данас разматрала и питање увоза грожђа у БиХ.

"Постоји велики увоз сваке године. У ЕУ нема прометовања грожђа из регије у регију, а код нас се дешава да нам у БиХ улази та сировина", указао је предсједник Групације произвођача вина.

Он је додао да винари из БиХ сваке године одржавају састанке са надлежним органима да би се спријечио увоз, с обзиром на чињеницу да то грожђе није калитетно као домаће.

"То грожђе није квалитетно као наше, а онда и док се довезе треба дуже времена, тако да почне ферментација. Тада се једноставно праве слатко-кисела вина и на тржишту се направи велика пометња", појаснио је Вукоје.

Он је подсјетио да се, према закону у БиХ, од увезеног грожђа не може правити вино, те да чланови Групације произвођача вина Спољнотрговинске коморе БиХ желе да надлежне институције доставе податке гдје је завршила ова увезена сировина.

Током данашње сједнице чланови Групације произвођача вина договорили су учешће на сајму у Дизелдорфу у Њемачкој.

"Пошто ове године није било мјеста за излагање винара на том сајму одлучили смо да, ради едукације, седам винара иде на студијско путовање да посјети тај сајам да би промовисали вина из БиХ", додао је Вукоје.