latinica  ћирилица
16/12/2014 |  16:19 | Аутор: Агенције

Научници живјели под океаном 73 дана

Двоје америчких океанолога оборило је рекорд најдужег боравка под морем, гдје су 73 дана били у подводном хотелу на архипелагу Киз у америчкој савезној држави Флориди, у покушају да скрену пажњу на заштиту океана.

Научници Брус Кантрел (63) и Џесика Фејн (25) провели су тачно 73 дана, два сата и 34 минута под морем, саопштио је универзитетски колеџ из Тенесија у којем су научници запослени, пише Б92.

Океанолози су се 3. октобра спустили у подводни хотел који се налази осам метара испод морске површине, а из њега изашли у понедељак.

Претходни рекорд у дужини подводног боравка држао је амерички научник Ричард Присли, који је био 69 дана од маја до јула 1992. године под морем на истој локацији.

Океанолози су из подводног хотела држали часове о истраживању и очувању океана и понекад у госте примале и друге стручњаке, медју којима је био астронаут Баз Олдрин, други човјек који је ходао по Мјесецу.

Ти научници слиједе француског океанолога Фабијена Кустоа који је у почев од јуна био 31 дан у подводној лабораторији на Флориди с другим научницима. Кусто је хтјео да ода омаж свом деди, чувеном истраживачу Жак - Иву Кустоу преминулом 1997. године, а који је био 30 дана под морем.