latinica  ћирилица
16/12/2014 |  16:46 | Аутор: СРНА

Министарство у случају "Пекабеско" уважава мишљење службене лабораторије

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске као једино релевантно тумачење резултата испитивања узорака месних прерађевина компаније "Пекабеско" уважава мишљење службене лабораторије која је анализу провела методом акредитованом од Националног акредитационог тијела.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У овом министарству изражавају забринутост због, како наводе, погрешних навода у данашњем саопштењу Канцеларије за ветеринарство БиХ, јер поједине тврдње обилују замјеном теза и објашњењима начина вршења ветеринарске контроле које доводе у питање стручност аутора текста.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске је у ситуацији са производима индустрије "Пекабеско" у потпуности одреаговало у складу са својим уставним надлежностима и у том смислу је ставило све расположиве ресурсе да би заштитило здравље људи, саопштено је из овог министарства.

У Министарству напомињу да важећи прописи БиХ и ЕУ који регулишу ову материју не познају аналитички поступак тачног одређивања доданог и природног фосфата у коначном производу, него прописују ограничавање укупне количине фосфата за различите производе.

Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила је да је од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске обавијештена о присуству фосфата у производима компаније "Пекабеско" из Македоније, али да је допис садржао контрадикторне информације, те да су затражена додатна образложења и резултати лабораторијских анализа.

У саопштењу Канцеларије за ветеринарство додаје се да је резултат лабораторијске анализе указао на количину укупних фосфата, а не додатних како је прописано Правилником о употреби адитива осим боја и заслађивача у храни.

Мјеру коју је Канцеларија за ветеринарство БиХ наредила када је ријеч о производима од меса, без обзира на поријекло и произвођача, јесте појачана контрола с циљем заштите потрошача и провјере усклађености пошиљки са Правилник о употреби адитива осим боја и заслађивача у храни.